Ga naar inhoud

Voorlopig koopcontract

Bestaat er eigenlijk zoiets als een voorlopig koopcontract? Of teken je maar één koopcontract wanneer je een nieuwe woning koopt? Wij vertellen je er graag meer over. 

Nee, er is eigenlijk niets voorlopigs aan 

Een koopcontract is een koopcontract, er zijn niet meerdere versies. Zodra je een nieuwe woning koopt, zet je eerst je handtekening onder de koopovereenkomst of koopakte. In dit koopcontract staat omschreven welke woning je koopt, voor welk bedrag en onder welke voorwaarden. Zo zijn onder andere de ontbindende voorwaarden opgenomen in het contract. Mocht je bijvoorbeeld de financiering niet rond krijgen, dan kun je zonder kosten onder de koop uit voordat je naar de notaris gaat. 

Buiten deze voorwaarden om is de koop wel degelijk bindend. Daarom is de term ‘voorlopig koopcontract’ wellicht een beetje misleidend. Professionals hebben het daarom ook niet over deze term. 

Tip: let er bij de notaris wel op dat de inhoud van de akte van levering gelijk is aan die van het koopcontract. Deze akte wordt namelijk in het Kadaster ingeschreven. Het is dan ook belangrijk dat alles goed vermeld staat. 

Waar waarom noemt men het dan een ‘voorlopig koopcontract’? 

Er geldt een wettelijke bedenktijd van drie dagen nadat je een woning hebt gekocht. Het maakt hierbij niet uit of het om een nieuwbouwwoning of een bestaande woning gaat. In deze periode mag je zonder een reden op te geven afzien van de koop. Het koopcontract wordt dan ontbonden. Dat is de reden dat direct na de ondertekening ervan ook wel wordt gesproken over het ‘voorlopig koopcontract’. 

Meer weten over het (voorlopig) koopcontract?

Als onafhankelijk hypotheekadviseur (en Financieel Adviseur Duurzaam Wonen) denkt Univé graag met je mee. We kunnen je snel meer vertellen over het koopcontract en de voorwaarden die hierbij komen kijken. Maak een afspraak met een hypotheekadviseur van Univé bij jou in de buurt of kies voor een (beeld)belafspraak. We kennen de hypotheekmarkt en de lokale subsidies als geen ander. De kosten van een eerste oriënterend gesprek neemt Univé voor haar rekening.

Terug naar de Kennisbank