Ga naar inhoud

Veilig met de baby op de fiets

Met de kleine op de fiets, bijvoorbeeld naar de supermarkt of voor een gezellig dagje weg: het kan spannend zijn. Want veilig een baby op de fiets vervoeren, hoe doet u dat eigenlijk? Vanaf welke leeftijd kan uw kleintje mee in een kinderzitje op de fiets? Wij zetten alle belangrijkste informatie op een rij. Zo kunt u veilig het verkeer in met uw baby op de fiets. 

Fietsen met een baby: wanneer kan dat veilig? 

In de eerste levensmaanden is een baby kwetsbaar: zelf zitten in een kinderzitje kan hij dan nog niet. Zolang baby's nog niet zelfstandig hun hoofd omhoog kunnen houden en zitten, is het niet verstandig om ze op de fiets mee te nemen. Ook uw baby meenemen in een draagzak tijdens het fietsen is geen goed idee. Deze beschermt de nek en het hoofdje van de baby niet genoeg tegen de trillingen en schokken tijdens een fietstocht.

Jonge baby's op de fiets: veilige alternatieven voor kinderzitjes 

Is uw baby nog te jong om veilig in een kinderzitje mee te nemen? Gelukkig zijn er dan veilige alternatieven. Er is bijvoorbeeld geen minimumleeftijd om een baby in een autostoeltje mee te nemen. Deze kunt u bevestigen aan de fiets of plaatsen in een fietskar of bakfiets. Zo kunt u veilig fietsen met uw baby.  

Een andere optie is een babyschaal. Dit is een speciaal babyzitje van hard piepschuim. Het ondersteunt het hoofdje en de nek van een baby tegen de schokken en klappen van fietsen over de straat. Zo kunnen baby's veilig mee op de fiets, ook als ze nog niet zelf hun hoofd omhoog kunnen houden of kunnen zitten.  

Fietsen met een kinderzitje 

Is uw baby 9 maanden of ouder en kan hij zelfstandig zitten? Dan is het veilig om hem in een kinderstoeltje op de fiets mee te nemen. Daarbij is er wel een aantal dingen waar u op moet letten. Een jong, beweeglijk kind op een snel bewegende fiets in druk verkeer is namelijk geen sinecure. Wij zetten een aantal tips voor u op een rij. 

  • Kies een kinderzitje dat voldoet aan de Europese veiligheidsnorm EN 14344. 

  • Neem een kinderzitje met een beschermende plaat tussen de spaken en voetjes van de baby: een teen of voet tussen de spaken kan leiden tot nare verwondingen of zelfs botbreuken. Een stevige plastic plaat beschermt de voetjes van uw baby tegen pijnlijke ongelukken.

  • Controleer hoeveel gewicht het stuur en de bagagedrager van uw fiets kunnen hebben. Bekijk de handleiding van uw fiets of vraag het aan de verkoper om te controleren of de fiets het gewicht van een kinderzitje en een baby kan dragen. 

  • Bedek de veren onder het zadel. Als een baby op een zitje achterop de fiets zit, kunnen zijn vingertjes hiertussen bekneld raken.  

Fietsen met baby in een bakfiets of familiefiets 

Naast de gewone stadsfiets zijn er ook speciale fietsen die het vervoeren van baby's (en oudere kinderen) makkelijker maken. Een bakfiets of familiefiets bijvoorbeeld. Sommige bakfietsen zijn geschikt om veilig een kinderstoeltje, babyschaal of autostoeltje in te plaatsen: handig voor het veilig vervoeren van de allerkleinsten dus. Het is verstandig om deze tegen de rijrichting in te plaatsen: dit beschermt de baby goed tegen schokken of trillingen tijdens het fietsen.

Een familiefiets is ook een goede optie om uw baby op de fiets te vervoeren. Dit is een aangepaste fiets met een verlengde achterkant en bagagedrager. Zo passen er meerdere kinderzitjes op. Ook is de fiets ingesteld op meer gewicht. De dubbele standaard van een familiefiets zorgt ervoor dat de fiets stevig blijft staan als u deze parkeert. Zo kunt u rustig uw baby uit het kinderzitje tillen zonder dat de fiets omvalt.