Ga naar inhoud

Brandschade door een andere auto, wat nu?

De auto die naast die van jou geparkeerd staat is in brand gevlogen. Helaas is de brand overgeslagen naar jouw auto. Gelukkig is alles geblust, maar je ziet dat jouw auto flinke schade heeft opgelopen. Wat moet je doen als jouw auto niet de brand veroorzaakte, maar wel schade heeft?

Verzekering van de andere auto

Je vraagt je misschien af of de kosten voor de reparatie van jouw auto betaald kunnen worden uit de verzekering van de in brand gevlogen auto. Dit is meestal niet het geval. Je moet hiervoor kunnen aantonen dat de eigenaar schuld heeft aan het ontstaan van de brand. Als de eigenaar van deze auto de brand niet had kunnen voorkomen, moet je gebruik maken van jouw eigen verzekering.

De juiste autoverzekering

De kosten voor de reparatie kunnen hoog oplopen na een autobrand. In ergere gevallen kan je auto zelfs total loss worden verklaard. Het is dus belangrijk dat je jouw auto goed hebt verzekerd. Met deze autoverzekeringen is de brandschade aan jouw auto verzekerd:

Alleen met een WA-verzekering ben je dus niet verzekerd tegen brandschade. Ook niet als je schade hebt door een andere brandende auto. Met een WA-verzekering ben je namelijk alleen verzekerd tegen schade aan anderen.

Wat doe je als jouw auto of die van de buren in brand staat?

Een autobrand is een vervelende gebeurtenis. Het is belangrijk om te weten wat je moet doen als er brand ontstaat in jouw auto of die van de buren.

  • Zit je zelf nog in de auto? Schakel dan de motor uit, ontgrendel de motorkap en zorg dat jij en de passagiers uit de auto stappen.
  • Bel zo snel mogelijk 112 voor hulp van de brandweer.
  • Met de poederblusser kun je lichte vlammen zelf proberen te blussen. Deze ligt meestal in jouw auto. Het is een goed idee om te checken of er ook zo’n blusser in jouw auto ligt. Of misschien heb je wel een poederblusser in huis liggen.
  • Test de poederblusser voor je hem gebruikt, nadat je de veiligheidspin hebt verwijderd.
  • Blus de brand door de spleten van de motorkap.
  • Het kan zijn dat dit al voldoende is om het vuur te stoppen. Toch niet gelukt? Probeer het nogmaals.
  • Vraag omstanders ook om hulp.

Beginnende branden kun je proberen zelf te blussen. Is het al een uitslaande, grotere brand? Het is dan niet veilig om het zelf te proberen. Laat het blussen in dat geval over aan de brandweer. Blijf zelf op veilige afstand van de auto tot de brandweer komt.

Jouw auto verzekeren met Univé

Bij Univé sluit je gemakkelijk een autoverzekering af waarmee je met een gerust hart jouw auto rijdt én parkeert. Wil je weten wat het beste bij je past? Om verzekerd te zijn voor brandschade kies je voor een WA+ (Beperkt Casco) of Allrisk autoverzekering.

Bekijk onze autoverzekeringenOf bereken direct je premie