Ga naar inhoud

Autorijden bij laagstaande zon

Wist u dat er tot 20% meer ongelukken gebeuren wanneer de zon laag staat en fel schijnt? Een laagstaande zon belemmert namelijk uw eigen zicht of dat van uw tegenliggers. Dit komt enerzijds door het verminderende contrast tussen daglicht en autolichten, en anderzijds door het feit dat autorijden met laagstaande zon vermoeiender is voor onze ogen en hersenen. Dit betekent dat we meer tijd nodig hebben om te anticiperen op op een situatie. Om ongelukken te voorkomen neemt Univé u mee in een aantal handige tips voor wanneer u gaat autorijden bij laagstaande zon.

Hoewel de meeste mensen erg genieten van een fijn voor- of najaarszonnetje is autorijden bij laagstaande zon dus een stuk gevaarlijker. Ook in de zomer, wanneer u op hete dagen in de auto stapt, kan de zon u fel in de ogen schijnen. Wees daarom extra scherp achter het stuur onder deze weersomstandigheden, en neem de volgende maatregelen om toch veilig te kunnen rijden.

Schone ruiten voor meer zicht

Valt het u wel eens op dat ramen veel viezer lijken als de zon er vol op schijnt? Dit geldt ook voor autoruiten. Vuile ruiten met daarop een felle lage zon maken dat uw zicht behoorlijk belemmerd raakt. Zorg daarom dat uw ruitenwisservloeistof altijd is bijgevuld, en dat u op een zonnige dag voor vertrek de autoruiten goed schoonmaakt. En vergeet natuurlijk de binnenkant niet.

De juiste verlichting voeren

Zet altijd uw lichten aan bij een felle lage zon. Zo zien anderen, zowel achterliggers als tegenliggers, u een stuk beter. Vermijd uw grote licht en maak voor extra zichtbaarheid gebruik van uw dimlichten. 

Het juiste gebruik van uw lichten is overigens ook belangrijk bij het tegenovergestelde weertype: op een stormachtige dag.

Draag de juiste zonnebril

Het is altijd slim en prettig om een goede zonnebril in de auto te hebben. Juist op zonnige dagen is het handig wanneer uw zonnebril binnen handbereik ligt. Voor de juiste autozonnebril adviseren we een gepolariseerde zonnebril. Deze is voorzien van glazen die beter reflecteren tegen licht en schitteringen, bijvoorbeeld van een laagstaande zon. 

Wilt u echt goed voorbereid zijn? Kies dan voor een bril met oranjebruine glazen. Deze glazen verhogen namelijk het contrast, waardoor u nog beter ziet bij een laagstaande zon.

Klap de zonneklep uit

De zonneklep is een ontzettend handig hulpje bij laagstaande zon. Dit kantelbare zonnescherm bij de voorruit zorgt ervoor dat u niet recht in de zon kijkt, maar precies onder de klep door op de weg kunt letten.

Let er wel op dat u ver genoeg vooruit kunt kijken, zodat u kunt blijven anticiperen op onverwachte gevaarlijke situaties, zoals remmende voorgangers of overstekende weggebruikers.

Pas uw snelheid aan en houd afstand

Anticiperen op een laagstaande zon is het gemakkelijkst door uw snelheid aan te passen en ruime afstand te houden. Zorgt dat u bent voorbereid op een (plotselinge) stop en wees extra bewust wanneer u een inhaalactie gaat doen. Het is goed om te onthouden dat wanneer u een andere weggebruiker niet goed ziet, hij of zij u waarschijnlijk ook niet goed ziet. 

Extra aandacht voor de weg

Autorijden met laagstaande zon is nu eenmaal gevaarlijker dan met bewolkt weer. Daarom is het allerbelangrijkste dat u de aandacht bij de weg houdt en zich niet laat afleiden door andere zaken. Met name het gebruik van een telefoon is een grote boosdoener. 


Univé vindt verkeersveiligheid belangrijk. Daarom hebben we voor onze autoverzekering de gratis aanvullende dekking Veilig op Weg ontwikkeld. Bij veilig rijgedrag krijgt u als beloning maximaal 10% korting op uw totale autopremie (inclusief aanvullende dekkingen). Dat is Veilig op Weg van Univé.

We hebben meer tips over rijden bij extreem weer