Ga naar inhoud

12 december 2022Ondernemen

Zo bespaar je energie als ondernemer

Dat de energiekosten door het plafond gaan, treft ook jou als ondernemer. Je krijgt de teller op je energiemeter omlaag door te letten op het verbruik. Wil je voortvarend besparen dan bereik je het meest met het isoleren van je bedrijfspand of door zelf energie op te wekken. Kies wat bij jou en jouw bedrijf past. 

Hoe je als ondernemer energie kunt besparen, hangt onder meer af van het type bedrijf dat je hebt en van het pand waar je in zit. Een kantoor biedt andere uitdagingen dan een winkel of horecabedrijf. En bouwondernemers zullen andere keuzes maken dan agrariërs. Letten op verbruik is voor iedereen een aanrader. Maar hoe doe je dat? 

Geen energie verspillen op kantoor 

Op kantoor hoeft het licht alleen maar te branden als het nodig is. Je kunt ook kiezen voor verlichting met speciale sensoren. De lampen gaan dan alleen aan als er iemand in de ruimte is en er op dat moment te weinig daglicht is. Oude tl-balken en gloeilampen kun je trouwens beter vervangen door ledverlichting. Dat scheelt behoorlijk in energieverbruik. 

Voorkom sluipverbruik door apparaten niet op stand-by te laten staan, maar helemaal uit te zetten en door stekkers niet onnodig in het stopcontact te laten. Je kunt waterkoelers, koffie- en frisdrankautomaten en ventilatie buiten kantoortijden automatisch uitschakelen. Dat geldt ook voor beeldschermen en computers.  

Als medewerkers vaker thuis werken, kun je in een deel van de kantoorruimte de lichten en de verwarming uit laten. Ook scheelt thuiswerken in brandstofgebruik voor auto’s.  

Besparen op verwarming in horeca en winkels 

Heb je een horecazaak? Dan kun je flink besparen door de terrasverwarming uit te doen en in plaats daarvan dekentjes neer te leggen. Kies je toch voor terrasverwarming? Gebruik dan energiezuinige heaters met een bewegingssensor en een dimmer. En als je je (keuken)apparatuur vervangt, kijk dan goed naar het energieverbruik en schaf de meest zuinige modellen aan. 

De verwarming is voor winkels een belangrijk energieonderwerp, vooral als de winkeldeur uitnodigend open staat. Misschien kun je met medewinkeliers afspreken dat jullie allemaal de deuren dicht houden. Toch liever open? Met een warmtegordijn of een luchtgordijn scheid je de lucht binnen en buiten je winkel en bespaar je energie. Denk ook aan je verlichting. Die kan na sluitingstijd (grotendeels) uit.  

Bedrijfspand (verplicht?) verduurzamen 

Als je het energieverbruik echt flink omlaag wilt brengen, kun je ingrijpendere maatregelen treffen en je bedrijfspand verduurzamen. Dat kan door muren, vloer en dak te isoleren, zonnepanelen te plaatsen of een warmtepomp te installeren. Het kan even duren voordat je de plannen kunt realiseren door lange leveringstijden en personeelstekorten. Wanneer je als zzp’er vanuit huis werkt, is verduurzaming een grote investering. Maar er zijn subsidieregelingen en speciale leningen waardoor verduurzamen toch betaalbaar kan zijn.  

Huur je een bedrijfspand? Vraag de eigenaar van het pand dan of hij plannen maakt voor verduurzaming van het gebouw. Misschien is hij dat zelfs verplicht. Want vanaf 1 januari 2023 moeten kantoorgebouwen minimaal energielabel C hebben. Een kantoorpand met energielabel D of lager mag dan officieel niet meer verhuurd worden. 

Bouwondernemer: overstappen op elektrisch rijden? 

Veel ondernemers in de bouw beschikken over een bestelbus die rijdt op diesel of benzine. Overweeg eens wat een elektrische bestelauto je oplevert nu de brandstof zo duur is geworden. Door de gestegen stroomkosten is elektrisch rijden ook wel duurder geworden, maar het maakt dan nogal uit hoe je oplaadt. Gebruik je heel voordelig je eigen zonnepanelen of ben je duur uit met netstroom van een pas afgesloten energiecontract?  

Je hebt met een elektrische bedrijfsauto ook een paar belastingvoordelen. Volledig elektrische auto's zijn vrijgesteld van motorrijtuigenbelasting en bpm. En het voordelige bijtellingspercentage (16% in 2022) geldt nog 5 jaar vanaf het moment dat je de auto in gebruik neemt, ook als je de auto leaset. Koop je de auto, dan kun je in aanmerking komen voor de Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA) en kun je gebruikmaken van subsidies.  

Bedenk verder dat 30 tot 40 grootste gemeenten per 1 januari 2025 een nul-emissiezone invoeren. Alleen nul-emissie vracht- en bestelauto’s mogen dan deze zone binnenrijden. Rijd je daar veel? Dan wordt elektrisch rijden een noodzaak. 

Agrariërs kunnen kiezen voor ledverlichting, zonnepanelen en rieten daken 

Agrariërs kunnen energie besparen door tl-buizen te vervangen door ledverlichting. Ga verder na of je oude apparatuur en installaties kunt vervangen door moderne, meer energiezuinige modellen. Je kunt ook veel winst boeken door zonnepanelen te plaatsen op je boerderij of op de daken van stallen en bijgebouwen. Wek je meer op dan je zelf kunt gebruiken? Dan kun je de stroom terug leveren aan de energieleverancier. 

De boerderij isoleren scheelt meteen op je energierekening. Denk je erover een rieten dak te laten plaatsen? Kies dan altijd voor een gesloten constructie. De balken van het dak worden dan met houten platen bedekt en daarop wordt het riet vastgezet met een schroef. De isolatiewaarde van zo´n dak is prima. Maar voor je brandverzekering kunnen verzekeraars wel preventieve maatregelen eisen, zoals het gebruik van kunstriet, geïmpregneerd riet en brandwerende beplating. Wil je een open constructie waarbij het riet op een raamwerk van latten en balken wordt bevestigd? Dan is dat vrijwel niet te verzekeren tegen brand. 

Pellet-, hout- of straalkachel als alternatief 

Sommige ondernemers kiezen voor andere oplossingen om energielasten te verlagen. Een pelletkachel of houtkachel plaatsen bijvoorbeeld. Het rendement van een pelletkachel is hoog, maar er is ook een groter brandrisico bijvoorbeeld door een onzorgvuldige installatie. Schakel voor de plaatsing daarom altijd een erkend installateur in. Ook verkeerd gebruik verhoogt het brandrisico. Als je bijvoorbeeld stookt met het verkeerde materiaal blijven er te veel houtresten achter in het rookkanaal. Dan is de kans op een schoorsteenbrand veel groter. Laat je goed voorlichten over veilig gebruik van de pelletkachel en zorg voor jaarlijks onderhoud. Zorgvuldig gebruik en regelmatig onderhoud is ook nodig bij houtkachels. Laat in ieder geval de schoorsteen minimaal een keer per jaar vegen.  

Straalkachels worden ook nogal eens gezien als mooi alternatief omdat stroom goedkoper is dan gas. Maar het gebruik is niet zonder risico. Er kan gemakkelijk oververhitting ontstaan waardoor de kans op brand groter is. Bij gebruik moet er altijd toezicht zijn. Daarom is deze verwarmingsbron niet aan te raden in een bedrijfssituatie. Zo kan op een werkplek een infraroodverwarming een aantrekkelijk alternatief zijn in combinatie met zonnepanelen. 

Bij schade kijkt een verzekeraar altijd naar onzorgvuldig handelen. Als je te veel risico hebt genomen met een pelletkachel, houtkachel of straalkachel, kan dat problemen veroorzaken bij een eventuele schadeafhandeling.  

Heb je vragen of wil je advies? Maak een afspraak met een Univé-adviseur. Wij helpen je graag

Deel dit bericht