Ga naar inhoud

18 maart 2022Ondernemen

Verplicht voor elk bedrijf met personeel: de RI&E

Elke werkgever in Nederland is verplicht om met behulp van de RI&E de gezondheid en veiligheid in het bedrijf te bevorderen. Met de RI&E hou je iedereen gezond, veilig en met plezier aan het werk. Zo bespaar je jezelf veel stress en kosten.

De voordelen van preventie

Voor elk beroep zijn er specifieke risico’s waardoor werknemers ziek kunnen worden of niet meer kunnen werken. Om werknemers te beschermen, is in de wet vastgelegd dat ieder bedrijf met personeel deze risico’s moet inventariseren en minimaliseren. Daarvoor is de Risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) bedoeld, in combinatie met een plan van aanpak.

Dat kost even wat tijd en moeite maar het levert ook veel op:

  • Bedrijfscontinuïteit. Verzuim is een grote kostenpost voor bedrijven. Daarom is het verstandiger om eventueel productieverlies en verzuimkosten te voorkomen. Uit onderzoek blijkt dat elke euro die je investeert in de RI&E en het plan van aanpak uiteindelijk het dubbele oplevert.
  • Lagere werkdruk.Een zieke werknemer betekent extra werkdruk voor collega’s. Wat weer leidt tot meer risico’s, met alle gevolgen van dien. Ook hier geldt dus: beter preventief dan reactief.
  • Minder personeelsverloop. Tevreden werknemers blijven langer bij je bedrijf. Door je te houden aan de Arbowet, houd je dus langer kennis in huis en hoef je minder moeite te doen om nieuwe mensen te werven.
  • Gezondere organisatie. Op termijn is een gezondere organisatie succesvoller en duurzamer. En dat begint allemaal met een RI&E.

Hoe ga je aan de slag met een RI&E voor jouw bedrijf?

Meer informatie over de RI&E kun je vinden bij Arboned. Maar ook Univé helpt je graag, met een persoonlijke adviseur die alle risico’s voor je in kaart brengt. Neem dus gerust contact op voor een afspraak. Samen werken wij aan jouw zaak.

Deel dit bericht