Ga naar inhoud

13 december 2023Ondernemen

Veenerick in Roelofarendsveen is meer dan een boekhandel

Sinds 1987 is boekhandel Veenerick een begrip in Roelofarendsveen. Begonnen als een bescheiden winkel en uitgegroeid tot een grote, goed lopende zaak met een breed assortiment. Begin mei kreeg de winkel bovendien een gezellige koffiebar. Wat deed eigenaar Joris Koek allemaal om de winkel te moderniseren? En wat betekende dat voor zijn verzekeringen? 

Ruim tien jaar geleden hadden de ouders van Joris twee boekwinkels, een in Oegstgeest en een in Roelofarendsveen. Door de economische tegenwind die toen heerste, twijfelden ze of ze de winkel in Roelofarendsveen moesten behouden. “Ik kon het niet over mijn hart verkrijgen om die mooie zaak te laten verdwijnen,” zegt Joris. “Daarom besloot ik in te stappen, maar wel met overtuiging. Als je ondernemer wordt, moet je 100% achter je beslissing staan.” 

Keuzes maken

Vanuit een lastige tijd weer opkrabbelen, hoe doe je dat? “Dan ga je op zoek naar de sterke  en de zwakke punten van je bedrijf”, aldus Joris. “Wat loopt goed? Waar kunnen we beter afscheid van nemen? Wat bleef was de kern van een boek- en kantoorvakhandel: boeken, tijdschriften, wenskaarten en kantoorartikelen. We begonnen met een schone lei en verkasten naar een kleiner pand. Een paar jaar daarvoor hadden we al gekozen voor een webshop zowel voor de boeken als voor de kantoorartikelen die we in de regio persoonlijk bezorgen. Dat bleek een prima keuze. Omdat ook de economie aantrok, is er vanaf 2013 weer sprake van groei.”  

Ontmoetingsplek

Een tweede grote uitdaging voor Veenerick was corona. Tijdens de lockdowns moest Joris creatief zijn om zijn winkel draaiende te houden. Tegelijk bood de crisis hem onverwachte kansen. “Omdat de zaak links van ons in 2020 de deuren permanent sloot, kon ik de huur van dat pand overnemen. De eigenaar gaf toestemming om de muren door te breken waardoor het winkeloppervlak 50% groter werd. Hetzelfde gebeurde een jaar later, toen het pand aan de rechterkant vrij kwam. Door de uitbreidingen is de winkel nu twee keer zo groot geworden.” De laatste verbouwing bood Joris de kans om iets heel nieuws te proberen: een koffiebar in de winkel. “Koffie met Koek is op 5 mei opengegaan, heel feestelijk. Het is een gezellige ruimte waar bezoekers van de winkel elkaar kunnen ontmoeten, even kunnen gaan zitten en iets drinken.” 

Cadeaukistje vullen

Dat Veenerick kon uitbreiden was ook omdat er in Roelofarendsveen veel nieuwe inwoners bij kwamen, vooral jonge mensen met kinderen. Op die doelgroep richt Joris zich graag: “We hebben het assortiment kinderboeken en prentenboeken uitgebreid en verkopen ook educatief houten kwaliteitsspeelgoed en hobbymateriaal. We organiseren verder leuke activiteiten, bijvoorbeeld in het kader van de Nationale Voorleesdagen. En kinderen die bijna jarig zijn, kunnen in onze winkel een cadeaukistje vullen. Ze stoppen daar spulletjes in die ze graag voor hun verjaardag willen. Op de uitnodiging voor hun partijtje vermelden ze dat het verjaardagskistje in onze winkel klaarstaat. Zo kunnen vriendjes en vriendinnetjes bij ons zien wat de jarige wil hebben en kunnen ze kiezen welk cadeautje ze gaan geven.” 

Voor elk wat wils

Maar niet alleen kinderen zijn welkom bij Veenerick. “In Roelofarendsveen wonen veel mensen uit het midden- en hogere segment, in marketingtermen ook wel “de Gouden Genieters” genoemd. Vijftigplussers die wat meer tijd hebben, er graag op uit trekken en kranten en boeken lezen. Ze komen bijvoorbeeld naar de lunchlezingen die we organiseren, dan komen schrijvers vertellen over hun boek. Maar mensen kunnen ook bij ons terecht voor Engelstalige literatuur of voor het laatste deel van De Zeven Zussen. Die goede mix in het assortiment zorgt voor ons succes.” 

Adviseur als geweten

Joris is opgegroeid met de winkel en heeft de fijne kneepjes van het vak van zijn ouders geleerd. Maar met die twee ingrijpende verbouwingen stond hij wel even voor een heel nieuwe uitdaging als ondernemer. “Er viel veel uit te zoeken omdat ik niet alleen wilde verbouwen, maar ook verduurzamen. Toen heb ik veel gehad aan mijn Univé-adviseur. Ik beschouw hem als een zakelijk geweten. Iemand met wie ik goed kan sparren over de risico’s van ondernemen en hoe je daarmee om moet of kunt gaan. Dat je goed hang- en sluitwerk moet hebben bijvoorbeeld. En dat zonnepanelen en elektra veilig moeten zijn. Ik heb op zijn aanraden een goede installateur ingeschakeld. Belangrijk, want er kan zomaar iets mis gaan. Zo is eerst berekend of het dak het gewicht van de zonnepanelen wel aankon. Verder was het nodig om de elektra aan te passen en kreeg de meterkast een speciaal slot.”  

Verzekeringen aangepast

“Via Univé zijn de zonnepanelen en elektra gekeurd”, zegt Joris. “Dat is verplicht. Gelukkig wees mijn Univé-adviseur me erop dat er een extra keuring nodig is voor een bedrijf met werknemers. Dat is mede nodig om te zorgen voor een veilige werkomgeving. De zonnepanelen zijn goed verzekerd en mijn adviseur heeft ook bekeken of andere verzekeringen moesten worden aangepast. Want is je nieuwe inventaris na de verbouwing goed verzekerd? En met de koffiebar startte ik andere bedrijfsactiviteiten. Wat heeft dat voor gevolgen voor de aansprakelijkheid?”  

Goed voor het dorp

Met de uitbreiding van zijn winkel en de duurzaamheidsmaatregelen heeft Joris de zaak heel mooi gemoderniseerd. Nu is het tijd om te consolideren en het allemaal nog leuker te maken. Hij verwacht veel van de koffiebar Koffie met Koek. “Een klant zei bij de opening tegen me: “Dit is precies wat ons dorp nodig heeft.” “Dan voel ik me echt trots. Het is leuk om voor de lokale gemeenschap meer te zijn dan een verbehokooppunt.” 

Deel dit bericht