Ga naar inhoud

13 december 2023

Een warme stal met goed onderhouden heaters

Met de winter in aantocht halen heel wat agrariërs de gasheaters weer tevoorschijn. Een uitkomst voor nieuwe kalveren die je een warme stal wilt bieden of voor kuikens die nog onvoldoende bestand zijn tegen de kou. Net als alle andere apparatuur moeten ook aardgas- en propaanheaters goed onderhouden worden met het oog op de brandveiligheid.  

Het kan zijn dat je met de installateur afspraken hebt gemaakt over jaarlijks onderhoud van de heater. Dan hoef je alleen maar in de gaten te houden of het weer tijd is voor een beurt. Ga in ieder geval niet zelf aan de slag, maar laat het onderhoud over aan de deskundige handen van de installateur.  

Gaskap controleren

Veel agrariërs hebben juist gekozen voor kleine verwarmingselementen zoals gaskappen op propaangas of op aardgas. Wettelijk gezien is onderhoud dan niet verplicht, maar het is wél een verzekeringsvoorwaarde. Als er iets gebeurt als gevolg van een defect, krijg je de schade niet of beperkt vergoed. Wel mag je het onderhoud zelf doen.  

Controleer de apparatuur daarom het liefst voor je die in gebruik neemt. De flexibele gasslang kan na verloop van tijd gaan lekken. Zie je scheurtjes of gaatjes, vervang hem dan. Sowieso mag je de slang niet eindeloos gebruiken. Een zwarte slang heeft een levensduur van tien jaar, de oranje slang moet je vijf jaar na de productiedatum vervangen. Het productiejaar staat geprint op de slang. Verder hang je de gaskap op met een speciale ketting. Zorg ervoor dat dat deugdelijk gebeurt en dat er niets mankeert aan de ketting. 

Bij het plaatsen is het belangrijk om de omgeving van de gasbrander vrij te houden van brandbare stoffen. Dus plaats het apparaat niet in de buurt van hout, stro of isolatiemateriaal. Verwijder ook stof en spinnenwebben, want daar kan vuur gemakkelijk grip op krijgen. 

Schoorsteen laten vegen

Heb je vanwege de gestegen gasprijzen juist afscheid genomen van de gasheaters en ben je overgestapt op een biomassaketel om de stal te verwarmen? De leverancier komt dan minimaal eenmaal per jaar langs om te kijken of alles nog naar behoren functioneert. Verder laat je ten minste eenmaal per jaar het rookkanaal professioneel reinigen, bij intensief gebruik tweemaal per jaar. 

Deel dit bericht