Ga naar inhoud

27 maart 2020Gezondheid

Zwangerschap en het coronavirus: wat moet je weten

Veel zwangere vrouwen maken zich zorgen vanwege het coronavirus. Je krijgt nog steeds alle zorg die je nodig hebt wanneer je zwanger bent, maar veel dingen lopen anders dan normaal. We hebben de belangrijkste zaken rondom het coronavirus en zwangerschap op een rijtje gezet.

Geen verhoogd risico

Allereerst is het goed om te weten dat je als je zwanger bent, geen verhoogd risico hebt om het nieuwe coronavirus te krijgen. Raak je toch besmet, dan hoef je je geen zorgen te maken om je kindje. Je kunt het virus niet doorgeven aan je ongeboren kindje voor of tijdens de bevalling. Er zijn in Nederland al diverse vrouwen bevallen die het coronavirus hadden, bij hun bevallingen zijn geen complicaties opgetreden.

Zwanger en werken

In principe kun je als je zwanger bent gewoon blijven werken, ook als je in de zorg werkt. Vanaf 28 weken wordt wel afgeraden om COVID-19 gerelateerde zorg te verlenen of werkzaamheden te doen waarbij je geen anderhalve meter afstand kunt houden tot anderen. Overleg dan met je werkgever om je in de laatste weken voor je zwangerschapsverlof misschien andere werkzaamheden kunt doen.

Telefonische controles

Vanwege het coronavirus kiezen veel verloskundigenpraktijken ervoor om alleen de noodzakelijke echo’s en metingen in de praktijk te doen. De meeste controles zullen dus telefonisch plaats vinden. Mag je wel in de praktijk op controle komen? Controleer dan goed welke regels de praktijk hanteert. Sommige praktijken vragen je om alleen te komen, bij anderen mag je partner wel mee.

Bevallen en kraamzorg

Ook maken veel zwangere vrouwen zich zorgen of een bevalling in het ziekenhuis nog wel veilig is. Dat is absoluut het geval. Wie besmet is met het coronavirus, verblijft in isolatie. Dat geldt uiteraard ook voor zwangere vrouwen met het coronavirus. Verder is kraamzorg nog gewoon mogelijk zoals normaal. Wel is het advies om geen kraambezoek te ontvangen op momenten dat de kraamverzorgende in huis is. Ook dit helpt om de kans op besmetting zo laag mogelijk te houden. 

Deel dit bericht