19 oktober 2023Reizen
Zomerseizoen 2023 in het teken van noodweer

Het team van de Univé alarmcentrale staat onze leden 24/7 te woord wanneer zij problemen hebben in binnen- of buitenland of zijn gestrand door pech onderweg, een ongeval of ziekte. “Op onze alarmcentrale komen de telefoontjes binnen. Iedere hulpvraag is anders en vereist zijn eigen aanpak. Het noodweer van de zomer van 2023 vroeg het uiterste van ons team”, aldus Herma, teamleider op de alarmcentrale.
Van 60 naar 1500 meldingen in één nacht
Waar het zomerseizoen ieder jaar een piek veroorzaakt op onze centrale, stond de zomer van 2023 in het teken van noodweer. Voor Nederlanders in Italië, Slovenië, Zuid-Frankrijk, Griekenland of Scandinavië verliepen vakantieplannen heel anders dan gehoopt. Zo kwam er in de nacht van 24 juli vanaf 23:00 uur een stroom van gesprekken binnen van getroffen verzekerden in Italië. Het gevolg van een kortstondige maar heftige hagelbui rondom het Gardameer. Een terugblik op deze overweldigende nacht.
“Waar wij anders in één nacht 60 telefoontjes ontvangen, waren het er nu meer dan 1500. Dit resulteerde in het aanmaken en managen van ruim 800 dossiers. Een enorm aantal boven op de reguliere meldingen.Mensen waren in paniek. Na de verwoestende hagelbui gingen mensen de schade opnemen. In veel gevallen was er schade aan het vakantieverblijf (caravan, camper of vouwwagen) of lagen ruiten van het voertuig eruit. Hoe kom je dan weer thuis?”
Het werd al snel duidelijk dat ook de alarmcentrale bij het inzetten van hulp tegen uitdagingen aanliep. Ook de lokale bevolking was immers hard getroffen door de hagelbui. “Er kon beperkt vervangend vervoer ingezet worden, taxi’s waren vaak ook beschadigd en lokale garages hadden niet genoeg onderdelen. Daarnaast waren alternatieve accommodaties snel volgeboekt.”
Nederlanders ophalen met bussen
Als er meer dan negen Nederlanders betrokken zijn bij een ramp of calamiteit in het buitenland, werken alle Nederlandse alarmcentrales samen om zo snel mogelijk hulpverlening in gang te zetten. Zo zijn er dezelfde week nog bussen geregeld om verzekerden terug naar Nederland te repatriëren. Het crisisteam van Univé alarmcentrale kwam meerdere malen per dag bijeen om vervolgstappen te bepalen. De alarmcentrale bracht in kaart welke mensen met de bus mee wilden. Auto’s werden – ongeacht de schade – teruggebracht naar Nederland om daar de schade te beoordelen. Hierin werd binnen Univé adequaat afgestemd: mensen zo snel en goed mogelijk terughalen was het belangrijkste uitgangspunt.
Mensenwerk
Zowel in tijden van noodweer als op de momenten dat er geen sprake is van extreme calamiteiten, doen onze hulpverleners er alles aan om verzekerden snel en kundig te helpen. Zo ook Glenn, die al 18 jaar een vertrouwd gezicht op de alarmcentrale van Univé is. Naast het telefonisch te woord staan van klanten, zet hij zijn ervaring in voor het behandelen van uitdagende dossiers. “Ik ben trots op mijn werk en ga er met veel plezier naar toe. In de vakantieperiode is het voor ons drie maanden pieken. Dan komen er op de afdeling mobiliteit buitenland 30x zoveel telefoontjes binnen als bijvoorbeeld in april.”
“Iedereen is anders, maar iedereen verdient onze volledige aandacht. Je maakt het verschil door je in de ander in te leven. Staat er iemand langs de snelweg in de hitte met drie jengelende kinderen op de achterbank, dan kunnen wij ons de frustratie ter plaatse goed voorstellen. We stellen alles in het werk om iemand zo snel mogelijk te helpen, en vragen dan bijvoorbeeld aan de lokale hulpdienst om een fles water mee te nemen voor de 'pechvogels'. Het zijn de kleine dingen, daarmee maak je het verschil,” aldus Herma.
Deel dit bericht
8 december 2023
Dankzij Join Us is Esmee niet meer eenzaam: “Ik voelde me welkom en gewaardeerd”
De feestdagen staan voor de deur. Gezellig! Of toch niet..? Als je je vaak eenzaam voelt, kan dat in de decembermaand extra lastig zijn. Esmee Verburg weet hoe het is om eenzaam te zijn.
7 december 2023Wonen
Voorkom inbraak: 5 tips van ex-inbreker Evert Jansen
Jarenlang was hij zelf inbreker. Nu helpt Evert Jansen juist bij het voorkómen van inbraak. Met Univé deelt hij zijn belangrijkste tips om het risico op inbraak te verkleinen.
30 november 2023Gezondheid
Weet jij hoe je moet reanimeren? “De AED praat je erdoorheen”
Bij een hartstilstand telt elke seconde. Hoe eerder iemand wordt gereanimeerd, hoe hoger de overlevingskansen. Marjolijn Rodenburg geeft reanimatie- en AED-trainingen aan leden van Univé. Zij legt uit wat je moet doen als iemand onwel wordt en hoe je een AED gebruikt.