Ga naar inhoud

3 oktober 2023Vervoer

Zo deel je een auto

Als je samen een auto gaat delen, is het handig om vooraf een aantal afspraken op papier te zetten. Zo voorkom je teleurstellingen of miscommunicatie en zijn jullie al lekker op weg!  

 1. Zorg voor een goede auto. 
  Niets zo vervelend als een auto waar je direct in het begin al kosten aan hebt. Laat dus, voordat je een auto koopt of samen gaat rijden de auto technisch nakijken. In het ideale geval start je met een eerste onderhoudsbeurt. 
 2. Startkapitaal 
  Open een gezamenlijke bankrekening en stort daar vooraf allemaal een bedrag op. Dit kan worden gebruikt voor onderhoud, verzekering, wegenbelasting, tanken en het wassen van de auto. Bepaal de kosten per gereden kilometer en maak deze voorafgaand aan je rit over naar de gezamenlijke rekening. 
 3. Kalender 
  Hebben jullie afspraken over wie wanneer de auto gebruikt? Of mag de auto vrij gebruikt worden? In dat laatste geval is het aanmaken van een gezamenlijke kalender aan te raden. Hiermee heb je snel inzicht in het gebruik van de auto. 
 4. Reparatie 
  Maak duidelijke afspraken over wie verantwoordelijk is voor het onderhoud van de auto, inclusief olieverversingen, bandenwissels en reparaties. De kosten kunnen worden betaald uit de tegoeden op de gezamenlijke rekening, maar misschien willen jullie dit juist buiten deze rekening om betalen.
 5. Verkeersovertredingen en boetes 
  Bepaal wie verantwoordelijk is voor verkeersboetes en boetes voor overtredingen. In het meest logische geval is dit de persoon die de overtreding heeft begaan. 
 6. Noodsituaties 
  Bespreek wat er moet gebeuren in geval van een noodsituatie, zoals een ongeval of een autopech. Zorg ervoor dat alle deelnemers weten wat ze moeten doen en wie ze moeten contacteren. 
 7. Sleutelbeheer 
  Bedenk hoe de sleutels worden beheerd. Het kan handig zijn om een reserve set sleutels te hebben en te bespreken waar die wordt bewaard. 

Tot slot; wat gebeurt er als een van de deelnemers besluit het delen van de auto te beëindigen? Hoe worden de financiële verplichtingen en de eigendomsoverdracht geregeld?  

Deel dit bericht