Ga naar inhoud

30 juni 2021Gezondheid

Ze is er weer: de eikenprocessierups

Is de zomer eindelijk daar en kunnen we weer lekker buiten genieten, is het gelijk oppassen geblazen. Natuurlijk ook voor de zon, maar door het warme weer rukt de eikenprocessierups ook weer op. Wat kun je doen om klachten te voorkomen? En wat moet je doen als het toch misgaat?

De eikenprocessierups komt tussen mei en september voor. De rupsen hebben nesten in – zoals de naam al zegt – eikenbomen. De dieren hebben brandharen, soms wel 700.000 per rups. Deze haartjes zijn zo klein dat je ze niet kunt zien. Ze kunnen terechtkomen op je huid, in je ogen en in je longen en veroorzaken jeuk, bultjes, blaasjes en roodheid. Soms lijken de klachten op een verkoudheid. Andere mensen reageren er zo heftig op dat ze last krijgen van koorts, duizeligheid of misselijkheid.

Klachten voorkomen

Ben je veel buiten? Draag in de natuur een lange broek, een T-shirt met lange mouwen en dichte schoenen. Ga niet op de grond zitten en fiets of loop niet over wegen waar eikenbomen met nesten staan. Deze bomen zijn vaak te herkennen aan de rood-witte linten om de bast.

Jeuk? Dit kun je doen

Als je in contact bent geweest met de brandharen van een eikenprocessierups kun je vervelende klachten krijgen. Meestal verdwijnen de klachten binnen een paar dagen vanzelf. Was om erger te voorkomen de kleding die je hebt gedragen op 60 graden en verwijder de brandharen van jouw huid door die te strippen met plakband. Spoel je huid en ogen vervolgens met voldoende lauw water. Veel jeuk? Probeer niet te krabben, maar gebruik zalf met menthol of aloë vera.

Deel dit bericht