Ga naar inhoud

22 januari 2021Vervoer

Dit is waarom je je winterjas uit moet doen in de auto

Als we in de winter de auto instappen, is het daar vaak ook nog best koud. En dan kan het verleidelijk zijn om je winterjas aan te houden, zodat je lekker warm zit. Toch is het slimmer om je winterjas uit te doen in onderweg. Uit een crashtest van ADAC, de Duitse ANWB, blijkt namelijk hoe gevaarlijk het is om je jas aan te houden.

De test

ADAC deed een test met een pop van een volwassene en een kind met dikke winterjas. Daarbij werd een noodstop met een snelheid van 16 kilometer per uur nagebootst, dat is ongeveer dezelfde snelheid als bij een kop-staartbotsing in de stad. Door de vulling van de dikke winterjassen is er ruimte tussen de gordel en je lichaam. Daardoor snijdt de gordel bij een noodstop diep in je buik. De gevolgen daarvan kunnen groot zijn: het kan leiden tot ernstige verwondingen aan bijvoorbeeld je darmen, lever en milt en inwendige bloedingen.

Zo blijf je toch warm in de auto

Die winterjas kun je dus beter uit laten in de auto. Ook een muts, sjaal en handschoenen worden afgeraden. Een muts en sjaal kunnen er namelijk voor zorgen dat je minder ziet en handschoenen zorgen voor minder grip. Maar hoe blijf je dan toch warm? Natuurlijk helpt de verwarming een handje, maar je kunt je ook op een slimme manier warm aankleden. Het belangrijkste is dat je gordel goed aansluit op je lichaam. Warme kleding kan dus wel, zo lang die niet te dik is. Denk bijvoorbeeld aan een wollen vest of fleecevest. Voor de bijrijders is een dekentje over de gordel heen ook een optie. Tip: neem een dekentje mee vanuit huis in plaats van een dekentje dat al een tijdje in de koude auto ligt.

Lees ook onze andere tips om veilig de weg op te gaan in de winter

Deel dit bericht