Ga naar inhoud

30 november 2023Gezondheid

Weet jij hoe je moet reanimeren? “De AED praat je erdoorheen”

Bij een hartstilstand telt elke seconde. Hoe eerder iemand wordt gereanimeerd, hoe hoger de overlevingskansen. Marjolijn Rodenburg geeft reanimatie- en AED-trainingen aan leden van Univé. Zij legt uit wat je moet doen als iemand onwel wordt en hoe je een AED gebruikt.

Iedere week krijgen 300 Nederlanders buiten het ziekenhuis een hartstilstand. Voor al die mensen is snelle reanimatie letterlijk van levensbelang: “Met elke minuut die er later met reanimeren wordt gestart, daalt de overlevingskans met 10 procent”, vertelt Marjolijn. “Daarom is het zo belangrijk dat er zoveel mogelijk mensen kunnen reanimeren én op steeds meer plekken AED’s hangen.”

Op hol geslagen hart

De AED – de afkorting staat voor Automatische Externe Defibrillator – geeft een stroomstoot bij een chaotisch hartritme. Het apparaat meet het hartritme van het slachtoffer en schokt alleen als dat nodig is. “De AED is ontwikkeld om ‘leken’ door een reanimatie te gidsen. Echt iedereen kan ‘m bedienen. Het apparaat vertelt je met heldere instructies precies wat je moet doen.”

Aanspreken en 112 bellen

Maar hoe werkt dat dan in de praktijk? “Wordt iemand onwel, dan creëer je eerst een veilige situatie voor het slachtoffer en jezelf. Daarna spreek je het slachtoffer aan. Schud zachtjes aan de schouders en vraag: ‘Gaat het?’. Bij geen reactie bel je 112 en laat je een AED halen. De medewerker van 112 vertelt waar de dichtstbijzijnde AED hangt. Soms is het kastje van de AED vergrendeld. Dan krijg je via 112 de code. Ook burgerhulpverleners die worden opgeroepen, hebben de code.”

Teken van leven

De reanimatie begint met het controleren van de ademhaling: bij geen of een afwijkende ademhaling of bij twijfels over de ademhaling begin je met hartmassages en beademingen. “Zet de AED aan zodra die er is. Ga door met reanimeren tot het slachtoffer een teken van leven geeft. Of tot een hulpverlener het van je overneemt.”

Weten wat je moet doen

Iemand reanimeren is niet niks, weet de instructrice uit ervaring. “Het is heel goed om een reanimatiecursus te volgen. Dan durf en kun je vaak beter te handelen. Uit onderzoek blijkt dat mensen die weten wat ze moeten doen, een reanimatie beter verwerken.” Maar ook zonder cursus of training moet je het gewoon proberen, benadrukt ze. “Iets doen is altijd beter dan niets doen.”

Deel dit bericht

  • 23 juli 2024Reizen

    Voordelig genieten: de leukste uitjes in eigen land

    Het is zomer! Dé tijd om er lekker op uit te gaan. Blijf jij deze zomer in Nederland? Bekijk dan deze voordelige uitjes. Daarmee beleef je de leukste vakantie, gewoon in eigen land. 

  • 19 juli 2024Reizen

    Voorkom bagageproblemen op reis: 6 tips

    Nadat je geland bent is het altijd weer even spannend: ligt je koffer wel op de bagageband? En zo ja, is alles heel overgekomen? Gelukkig voorkom je met een goede voorbereiding en een paar eenvoudige voorzorgsmaatregelen al een hele hoop gedoe. We geven je 6 tips voor een onbezorgde en soepele start van je vliegvakantie. 

  • 12 juli 2024Gezondheid

    Goede zonbescherming voor een gezonder leven

    Na het natte voorjaar is het een van de fijnste ervaringen: de warmte van de zon op je gezicht. Heerlijk op je slippers naar buiten, je laat je jas hangen en de zonnebril gaat op. En met een beetje geluk staat er een fris, verkoelend briesje dat zorgt voor die perfect aangename temperatuur. Maar heb je ook nagedacht over een goede bescherming van je huid?