Ga naar inhoud

14 juni 2021Gezondheid

Wees alert: het is tekentijd

De zomer is eindelijk daar, het is warm en het gras staat op veel plekken hoog. En daar zijn teken dol op. Teken komen op allerlei plekken voor. In je eigen tuin, in parken, bossen en de duinen.

Een tekenbeet is niet alleen vervelend, het kan ook de ziekte van Lyme veroorzaken. Gelukkig kun je veel doen om de kans op een tekenbeet te beperken.

Teken lijken op kleine, platte spinnetjes. Door een tekenbeet kun je de ziekte van Lyme krijgen. Dit overkomt ieder jaar zo’n 27.000 Nederlanders. De klachten verschillen per persoon, maar de ziekte van Lyme kan gewrichts-, huid-, zenuw- of hartklachten veroorzaken. Als je een teek binnen 24 uur verwijdert, is de kans op de ziekte van Lyme heel erg klein. Het is dus belangrijk dat je jezelf regelmatig – helemaal na een dag buiten – controleert op teken. Controleer niet alleen je benen en armen, maar ook je nek en kijk bijvoorbeeld onder je oksels.

Een tekenbeet voorkomen

Ga je een dag de natuur in? Leuk! Maar wees ook voorzichtig. Je kunt jezelf tegen een tekenbeet beschermen door een lange broek, een T-shirt met lange mouwen en dichte schoenen aan te trekken. Vergeet ook niet je broekspijpen in je sokken te stoppen. Ga niet op de grond zitten en blijf op de paden. Het kan ook helpen om je kleding in te spuiten met een insectenwerend middel.

Gebeten? Dit moet je doen

Een teek moet je zo snel mogelijk en volledig verwijderen. Neem hiervoor een puntig pincet of een speciale tekentang. Pak de teek zo dicht mogelijk bij de huid vast en trek hem er voorzichtig en in één keer uit. Ontsmet de wond en houd die de komende drie maanden goed in de gaten. Ontdek je een rode kring of wat verkleuring? Dit kan het eerste signaal van de ziekte van Lyme zijn. Maak dan – ook bij twijfel – meteen een afspraak bij je huisarts. De ziekte van Lyme is vooral in een vroeg stadium goed te behandelen met antibiotica.

Deel dit bericht