Ga naar inhoud

30 juni 2023

Wat kost het steriliseren van mijn kat?

Wist je dat steriliseren niet alleen zorgt voor onvruchtbaarheid, maar ook beter voor de gezondheid van je kat is? Zo is er minder kans op verschillende ziektes. We vertellen je alles over de kosten en de verschillende vormen van sterilisatie.

Kosten sterilisatie kat

De kosten van de sterilisatie van je kat hangen af van de vorm die je kiest. Grofweg varieert dit van € 125,00 tot € 300,00. Je hebt twee opties:

1. Traditionele sterilisatie

Bij deze manier van steriliseren maakt dedierenarts een snee in de huid. Via de buikwand worden de eierstokken verwijderd. De kosten hiervoor bedragen rond de € 125,00. Inclusief narcose.

2. Laparoscopische sterilisatie

Kies je voor een laparoscopische sterilisatie? Hiervoor zijn slechts twee kleine gaatjes van 0,5 cm nodig. Via een mini-camera wordt de buik van binnen bekeken. De kosten hiervoor variëren van € 200,00 tot € 300,00.

Voordelen sterilisatie van je kat

Je kat laten steriliseren helpt niet alleen bij het tegengaan van een nestje, maar ook voor een ‘leukere’ en gezondere kat. Een sterilisatie draagt namelijk ook bij aan:

  • een lagere bloeddruk
  • beter humeur van je kat
  • minder kans op melkkliertumoren
  • een kleinere kans baarmoederontsteking

Nadelen sterilisatie van je kat

Aan elke operatie onder narcose zitten kleine risico’s verbonden. Het is goed om dit door te nemen voordat je je kat lat steriliseren. De nadelen van sterilisatie:

  • je kat moet onder narcose
  • de stofwisseling verandert; je kat wordt sneller dik
  • je kunt het niet meer terugdraaien

Beste leeftijd sterilisatie van je kat

De sterilisatie kun je het beste laten uitvoeren bij de leeftijd van 6 tot 9 maanden, voor de eerste krolsheid.

Sterilisatie valt niet onder de huisdierenverzekering van Univé. Zoek dus goed uit welke vorm van steriliseren goed bij je kat past, dit kan in overleg met je dierenarts.

Deel dit bericht