Ga naar inhoud

22 juli 2021Wonen

Waarom tweedehands meubels verzekeren slim is

Er reist een fabeltje door ons land: namelijk dat tweedehands meubels niet verzekerd hoeven te worden. Zonde van het geld horen we je denken. Of: het is toch niet veel waard. Maar ook tweedehands meubels hebben waarde. Meer dan je denkt zelfs. We leggen je graag uit waarom het verzekeren van tweedehands meubels tóch een goed idee is.

Tweedehands meubels onverzekerd laten is een misvatting

De één koopt graag tweedehands meubels vanuit een duurzaam aspect of vanuit financieel oogpunt, de ander heeft oog voor vintage meubels en vist de parels bij de kringloopwinkels vandaan. Wat je beweegreden ook is, het is een slim plan je tweedehands bank, tafel of stoel gewoon te verzekeren. Bijna iedereen heeft namelijk meer aan waarde in huis dan wordt gedacht. Ellen Blom, manager particulier bij Univé Noord-Holland, ziet tijdens haar werk nog wekelijks dat mensen tweedehands spullen niet verzekeren, met alle (financiële) gevolgen van dien wanneer er tóch schade is geleden.

“Het is een misvatting (en soms gevaarlijk) dat mensen denken dat je tweedehands meubels niet hoeft te verzekeren”, vertelt Ellen. “De waarde van de spullen die je in huis hebt is vaak hoger dan je denkt. Wij vragen altijd aan de klant of er geld is om nieuwe spullen te kopen bij schade of wanneer alles verloren gaat. Ook al gaat het niet altijd om een torenhoog bedrag, als er geen geld is om in één klap nieuwe spullen in te kopen, is het afsluiten van een inboedelverzekering raadzaam.”

Loop geen onnodig risico

Of het nu dus marktplaats meubels zijn, tweedehands meubels gekocht via een webshop óf tweedehands designmeubels maakt voor het argument ‘niet verzekeren’ weinig uit. “Natuurlijk wordt er gekeken naar de waarde van een artikel”, vervolgt Ellen. “Maar niet verzekeren omdat je denkt weinig van waarde te hebben, is onnodig veel risico lopen wanneer er wel iets gebeurt.”

Ze adviseert mensen zelfs om goed te kijken wát ze tweedehands shoppen. “Tegenwoordig is het ook een sport om de mooiste exclusieve designmeubels tweedehands te kopen. Wellicht betaal je dan iets minder dan de originele prijs, maar nog steeds gaat het dan om waardevolle spullen. Wanneer je echt unieke stukken in huis hebt staan, kan het zelfs raadzaam zijn een kostbaarhedenverzekering af te sluiten, naast je inboedelverzekering.”

Veel mensen hebben spijt als haren op hun hoofd wanneer er brand uitbreekt en ze niet (voldoende) verzekerd zijn. Bij een inboedelverzekering gaat het niet alleen om de meubels die je in huis hebt staan. Loop maar eens door je huis. Je gordijnen, je vloer, maar bijvoorbeeld ook je kleren en sieraden, je wasmachine én je computer vertegenwoordigen waarde.

Verzekeren is jezelf beschermen

“Verzekeraars zien dit helaas regelmatig, dat mensen uit bezuinigingsoogpunt afzien van een inboedelverzekering. Maar als er schade is, dan is het te laat. Men realiseert zich pas achteraf dat óók tweedehands spullen waarde hebben, al heb je er misschien niet de hoofdprijs voor betaald. Laat het een mooie les zijn, dat verzekeren niet altijd met waarde te maken heeft. Je beschermt ook jezelf en – op lange termijn - je eigen portemonnee”, sluit Ellen af.

Deel dit bericht