Ga naar inhoud

27 augustus 2021Gezondheid

Waarom je beter kunt stoppen met snoozen

Het is zo verleidelijk als je vroeg op moet staan om naar het werk te gaan: nog even tien minuten snoozen. En nog tien, en nog eens tien. Toch kun je daar beter mee stoppen, want wie snoozet is de rest van de dag vermoeider.

Hoe zit dat precies?

Om te kunnen snoozen, moet je je eerste wekker wat vroeger zetten. Dat betekent dat je je REM-slaap verstoort, de fase waarin je droomt. De REM-slaap gebruik je om dingen die je de dag ervoor hebt meegemaakt te verwerken. Verstoor je de REM-slaap, dan verwerk je die gebeurtenissen en emoties dus minder goed. Daar kun je de volgende dag last van hebben, je bent dan bijvoorbeeld minder geconcentreerd.

In plaats van goed uit te rusten tijdens de REM-slaap, doe je met snoozen een paar korte dutjes. Die noemen we ook wel gefragmenteerde slaap. En daarin rust je eigenlijk niet uit, zonde dus!

Daarnaast zorgt snoozen ervoor dat je later op de dag sneller toegeeft aan verleidingen. De Amerikaanse psycholoog Roy Baumeister legt uit dat je de dag begint met een bepaalde hoeveelheid wilskracht, die tijdens de dag opraakt. Door te snoozen moet je steeds opnieuw wilskracht gebruiken om wakker te worden en op te staan. Daardoor kan het zomaar zo zijn dat je ’s avonds toch zwicht voor die reep chocola in de kast, of dat de kinderen toch een uurtje langer op mogen blijven dan normaal.

Waarom blijven we dan toch snoozen?

Snoozen heeft dus zo zijn nadelen, maar toch blijven veel mensen het doen. Dat komt door het stofje serotonine: dit stofje maakt ons lichaam rustig en geeft je een gelukzalig gevoel. Iedere keer dat je in slaap valt, krijg je dat gevoel. En dat maakt het zo lekker om te snoozen: elke keer blijf je dat gevoel ervaren.

Zo stop je ermee

Misschien wil je na het lezen van dit artikel stoppen met snoozen. Hieronder een paar tips:

  • Zorg voor een vast slaapritme: ga iedere dag op dezelfde tijd naar bed. Na een tijdje zul je zien dat je zelfs helemaal geen wekker meer nodig hebt en vanzelf op tijd wakker wordt
  • Als extra hulp kun je daarvoor een slaaptracker gebruiken, bijvoorbeeld met een app op je telefoon. Zo houd je bij hoe je slaapt, wat je nodig hebt en je kunt deze apps je binnen een bepaald tijdslot laten wekken op een verantwoorde manier
  • Houd je vast aan je eigen wekker, zet ‘m dan later, zodat je geen tijd meer hebt om te snoozen
  • Of: gebruik een ‘Walk Up Alarm’. Dit zijn wekkers die pas uit gaan nadat je er een aantal stappen mee gelopen hebt. Je móet dus wel uit bed

Heb je last van je slaapproblemen? Dan kun je ook denken aan een (online) slaaptraining, bijvoorbeeld bij Somnio. Als je een zorgverzekering met Aanvullend Goed, Beter of Best hebt bij Univé, krijg je hiervoor een vergoeding.   

Zorgverzekering 2022

Nog geen zorgverzekering bij Univé? Blijf dan op de hoogte van onze nieuwe premie en meld je aan voor de Zorgpremie Alert. In november ontvang je dan een vrijblijvende e-mail van ons met de premie voor 2022.

Houd mij op de hoogte

Deel dit bericht