Ga naar inhoud

5 juni 2020Wonen

Een actieve VvE: het voordeel van zekerheid

Wanneer je een appartement bezit, ben je automatisch mede-eigenaar van het hele gebouw. Dat maakt jou - samen met je buren – verantwoordelijk voor het groot onderhoud en het verzekeren van het gebouw. En als mede-eigenaar ben je bovendien wettelijk verplicht lid van de Vereniging van Eigenaren (VvE).

Een actieve VvE is belangrijk

Zo’n Vereniging van Eigenaren (VvE) is bijvoorbeeld verantwoordelijk voor het collectief onderhoud aan de gemeenschappelijke delen van het pand. Bijvoorbeeld aan de gevel en het trappenhuis. Wil je weten welke delen gemeenschappelijk zijn voor jouw Vereniging van Eigenaren? Dat lees je in de splitsingsakte die je kunt opvragen bij het kadaster.

Slapende VvE’s

Helaas is ruim de helft van alle VvE’s in Nederland niet actief. Dit noemen we ‘slapende’ VvE’s of ‘stille’ VvE’s. Slaapt jouw VvE? Dan is de kans groot dat het onderhoud en de verzekering van de gemeenschappelijke delen van het gebouw niet goed geregeld zijn. Met alle mogelijke negatieve gevolgen van dien.

Zorg voor een actieve VvE

Daarom is het belangrijk dat je je buren mobiliseert en dat je erachter komt hoe je je VvE kunt activeren en organiseren. Want alleen een actieve VvE kan aan zijn verplichtingen voldoen. Denk aan het inschrijven bij de Kamer van Koophandel, de gemeenschappelijke opstalverzekering en het groot onderhoud.

Het voordeel van zekerheid

Als je eenmaal een actieve VvE hebt, biedt dat ook zekerheid. Omdat je met je buren financieel verplicht bijdraagt aan het onderhoud van het hele pand. Bovendien bouw je zo samen een vangnet op voor grote uitgaven die je anders misschien zelf had moeten doen. Is je balkon bijvoorbeeld nodig aan restauratie toe? Grote kans dat dit onder het collectieve gedeelte van de VvE valt, ook als de andere balkons nog in orde zijn. Dat scheelt. Noem het een vorm van solidariteit.

VvE-hulp van Univé

Welke keuze het beste is voor jouw VvE hangt af van diverse factoren. Wil je meer informatie hierover? Kijk dan eens op de pagina over VvE-hulp. En met de VvE-check krijg je via een paar vragen snel online inzicht in de status van je VvE en advies voor jouw specifieke situatie. Doe er je voordeel mee.

Deel dit bericht