Ga naar inhoud

28 maart 2019Wonen

‘Vrijblijvende offertes’ zijn dus niet vrijblijvend

Gezellig toch, op Tweede Paasdag naar de woonboulevard? Eens uitgebreid je nieuwe keuken of badkamer laten uittekenen en uitrekenen. Daar teken je een vrijblijvende offerte voor, maar die bleek toch niet zo vrijblijvend… Lees verder om erachter te komen hoe je dit soort situaties kunt herkennen en hoe je onaangename verrassingen kunt voorkomen.

Vast aan de overeenkomst

Birthe Wiardi, rechtshulpverlener bij Univé Rechtshulp, legt uit dat er regelmatig vragen binnenkomen van mensen die vast blijken te zitten aan een overeenkomst, terwijl zij zelf de indruk hadden dat het een vrijblijvende offerte was: “Bijvoorbeeld wanneer ze een paar uur bij een keukenleverancier hebben gezeten en alles voor ze wordt uitgezocht. De keuken wordt ingetekend en er wordt dan gezegd dat ze even een handtekening moeten zetten voor de tekening of de prijs. Maar eigenlijk ondertekenen ze dan al de overeenkomst en zitten ze eraan vast.”

Zet niet zomaar je handtekening

Heb je een handtekening gezet onder een offerte van, laten we zeggen, € 15.000,- dan is die juridisch gezien gewoon geldig. Ook als je niet wist dat je al akkoord gaf, omdat een verkoper bijvoorbeeld heeft aangegeven dat het allemaal vrijblijvend is. Mondelinge afspraken of toezeggingen zijn achteraf lastig te bewijzen.

Annuleren kost geld

Sommige overeenkomsten kun je annuleren. Dit moet dan staan in de algemene voorwaarden, vertelt Birthe Wiardi: “Dit is meestal een percentage van de totale koopprijs. In de algemene voorwaarden van de meeste woonwinkels, die aangesloten zijn bij de Centrale Branchevereniging Wonen (CBW), staat dat de annuleringskosten 30% van de koopprijs bedragen. Dus dat is behoorlijk veel geld. Bij de aankoop van een keuken kun je als consument binnen 2 dagen na het sluiten van de koop tegen een lager percentage van 5% annuleren, met een minimum van € 500. Maar dat geldt alleen voor keukens. Als je dus twijfelt, wacht dan zeker niet te lang met annuleren. Dit moet altijd schriftelijk.”

De rechter vindt 30% redelijk

Als je tekent, zit je aan de koop vast. Ook al lijken 30% annuleringskosten misschien onredelijk hoog. Volgens de rechter is dit percentage redelijk omdat je een overeenkomst hebt gesloten. En 30% is nog altijd voordeliger dan de volledige aankoopprijs betalen. Univé Rechtshulp kan je dan ook niet meer helpen zodra je zelf je handtekening hebt gezet. We kunnen bij de aankoop van een keuken hooguit proberen of je nog binnen 2 dagen kunt annuleren, zodat het je ‘maar’ 5% kost.

3 tips om onaangename verrassingen te voorkomen:

  • Teken niet zomaar een document, maar lees goed door waar je eigenlijk je handtekening onder zet.
  • Vraag bedenktijd, zodat je op je gemak de algemene voorwaarden kunt doornemen waarmee je akkoord gaat. Laat je dus niet opjagen door verkopers die zeggen dat je vandaag moet beslissen om nog te kunnen profiteren van een hoge korting.
  • Kies voor een leverancier die is aangesloten bij de CBW. Mocht er dan een geschil ontstaan, dan kun je dit voorleggen aan de onafhankelijke geschillencommissie.

Deel dit bericht