Ga naar inhoud

5 oktober 2017Vervoer

Voorkomen is beter dan repareren: je auto klaar voor het najaar

In de herfst staat de zon lager en moet de verwarming hoger. De bladeren vallen van de bomen en de regen vaak met bakken uit de hemel. En jij? Jij zit gelukkig droog in de auto. Wil je ook véilig in de auto zitten, dan moet ‘ie wel herfst-proof zijn. Daarom wat tips om de komende maanden niet van de regen in de drup te komen.

In de herfst staat de zon lager en moet de verwarming hoger. De bladeren vallen van de bomen en de regen vaak met bakken uit de hemel. En jij? Jij zit gelukkig droog in de auto. Wil je ook véilig in de auto zitten, dan moet ‘ie wel herfst-proof zijn. Daarom wat tips om de komende maanden niet van de regen in de drup te komen.

Check, check, herfstcheck

Laagstaande zon, veel regenval, bladeren op de weg, wind, veel files: de veiligheid van automobilisten wordt in de herfst op de proef gesteld. Als je auto niet herfst-proof is, sta je al meteen met 1-0 achter. Je kunt een garage je auto laten checken.

Zo’n herfstcheck hoeft niet veel te kosten. Let wel goed op, want garages verdienen natuurlijk geld aan de defecten die ze vinden.

Zelf je auto herfst-proof maken

Zolang je geen twee linkerhanden hebt, kun je ook prima zelf aan de slag gaan. Werk daarbij de volgende checklist af.

Bandenspanning controleren

Te lage bandenspanning is de nummer één oorzaak van klapbanden. De bandenspanning controleren kan bij de meeste tankstations, maar je kunt ook zelf een meter kopen. 

Nu je toch bezig bent met je banden, kijk ook eventjes naar het profiel. Afgesleten banden zijn namelijk gevaarlijk bij bijvoorbeeld zware regenval. Vergeet ook de spanning en het profiel van de reserveband niet te checken.

In de herfst al over op winterbanden? Dat is lang geen slecht idee! Ga maar na. Zaken als neerslag, bladeren en vorst zorgen allemaal voor een aanzienlijk langere remweg.

Vloeistoffen

Door naar de vloeistoffen. Heb je nog voldoende olie, koelvloeistof, remolie en ruitenwisservloeistof? Ja? Mooi. Nee? Bijvullen dan!

Natuurlijk wensen we je een zonnige rit toe. Maar hee, het is herfst. Geen overbodige luxe dus om even te kijken of je ruitenwissers het nog goed doen. Voel er ook even aan. Zijn ze uitgedroogd en hard? Dan is het tijd voor vervanging.

Remmen en lichten

Rij een rondje door de buurt en check je remmen en lichten. Laat iemand buiten de auto de remlichten controleren. Twijfel je over de remmen? Houd die toch al langere remweg door neerslag en bladeren in het achterhoofd, neem geen risico en laat er even naar kijken door een automonteur.

V-snaar, accu en radiateur

Je auto écht herfstklaar? Dan moeten ook de V-snaar, accu en radiateur worden gecheckt. Dit is vrij specialistisch werk. Heb je géén diploma autotechniek op zak, dan kun je dit beter uitbesteden aan een garage.

Pechtas

Als je met panne op een donkere en natte vluchtstrook staat, kun je wel juichen om die pechtas achterin. Daarin zit gereedschap, een gevarendriehoek, een hesje, reservelampjes, een sleepkabel en een startkabel. Heb je een reserveband? Leg dan ook een kruissleutel en een krik achterin.

Vooruit met een schone voorruit

Zonlicht vol in je ogen is misschien goed om een herfstdipje te voorkomen. Maar in de auto is het eerst en vooral goed voor ongelukken. Dus? Altijd een zonnebril paraat. Door de laagstaande zon zie je vuil op de ruit ook beter.

Dat kan hinderlijk zijn, en dus gevaarlijk. De buitenkant van de voorruit maak je met de sproeier makkelijk schoon tijdens het rijden. Voor de binnenkant hoef je geen dure glasspray te kopen, warm water met afwasmiddel doet al wonderen.

(Niet op) weg met condens

Zo, je auto is nu herfst-proof. Op weg! Hoewel… Start je net de motor, dient zich zo’n typisch najaarsprobleem aan. De warme en vochtige lucht in de auto is gecondenseerd op het koude glas. Oftewel: je ruiten zijn beslagen. Wat dan?

Nou, in ieder geval niet gaan rijden. Gewoon even de airco aan, dan ben je na een paar minuten good to go. Heb je geen airco? Draai dan de verwarming op de hoogste stand en richt de blazers op de voorruit. Even met een zeem eroverheen helpt ook altijd.

Voel jij te vaak nattigheid op je ruiten? Dan kun je voor een paar euro een autovochtvanger kopen. Dat is een soort spons die vocht uit de lucht onttrekt en zo condens voorkomt.

Kijk mee met onze monteur

Twijfel je nog een beetje over hoe je deze tips in de praktijk brengt? Samen met automonteur Tonnie hebben we een paar handige instructievideo's voor je gemaakt. Daarin zie je stap voor stap hoe je de volgende klusjes uitvoert:

Geen gedoe

Hoe voorzichtig je ook bent, een ongeluk is niet altijd te vermijden. Onnodig gedoe is dat wel. Dat kan bijvoorbeeld door altijd te beschikken over het Europese Schadeformulier en de app Mobiel Schade Melden. En door te zorgen dat je een autoverzekering hebt die precies aansluit bij je wensen. Heb je bijvoorbeeld de Univé Pechhulp? Dan ben je bij schade weer snel op weg.

Deel dit bericht