Ga naar inhoud

13 november 2017Vervoer

Voorkom diefstal van en ongelukken met uw tractor

De tijden zijn al lang voorbij dat uw schuur in goed vertrouwen open kon laten. Gereedschap, maar ook grasmaaiers en kleinere trekkers zijn geliefd bij dieven. Bovendien hebben inbrekers steeds geavanceerdere apparatuur. Helemaal voorkomen kunt u inbraak dan ook niet altijd. Helaas!

Zorg er in elk geval voor dat u uw schuur of garage goed afsluit. Want alleen bij duidelijke sporen van inbraak keert de verzekering uit. Uw tractorsleutels bergt u uiteraard goed op, maar u kunt het dieven nog lastiger maken door de trekker met bijvoorbeeld een ketting of kabel aan een paal of aan de muur te bevestigen.

Wel of geen WA-verzekering voor uw hobbytractor?  

Al heeft u geen kentekenplicht voor uw tractor en is een WA-verzekering niet in alle gevallen verplicht, het is mogelijk wel verstandig een WA-verzekering af te sluiten. Rijdt u met uw tractor alleen op uw eigen erf dan is het niet nodig. Maar zodra u de openbare weg al oversteekt, is een WA-verzekering verplicht. Misschien leent u de tractor een keer uit aan een buurman. Mocht er een ongeluk gebeuren, dan bent u als eigenaar aansprakelijk. Ook wanneer u als liefhebber een oldtimer-tractor onderhoudt en u maakt een proefritje op de openbare weg, is een WA-verzekering verplicht. 

Tips voor veilig rijden op en werken met uw hobbytractor 

  • Zorg voor goede verlichting, ook op het eigen erf. Zodat u zichtbaar bent maar ook zodat u zelf goed zicht heeft. 
  • Maak uitstekende onderdelen, bijvoorbeeld spullen die u vervoert, goed zichtbaar.
  • Zorg dat u zelf rondom goed zicht heeft, met bijvoorbeeld spiegels, en inspecteer altijd de omgeving goed voordat u wegrijdt. Helaas gebeuren er relatief veel ongelukken met tractoren waarbij slachtoffers overreden worden. 
  • Laat uw tractor goed onderhouden en zo nodig keuren. 

Deel dit bericht