Ga naar inhoud

13 juni 2017Reizen

Vijf verrassende vaarroutes in Nederland

Van Friesland tot Zeeland: met onze veelheid en diversiteit aan zee, meren, rivieren en andere waterwegen heb je in Nederland als watersporter ontelbaar veel mogelijkheden om eropuit te gaan. Wij vonden een paar verrassende vaarroutes die je misschien nog niet kent. Of je nu houdt van levendige dorpjes en steden, van historische vaargebieden of van stilte en natuur…

1. Varen van het Zuidlaardermeer naar Oost-Groningen

Sinds een paar jaar is het mogelijk om vanaf het Zuidlaardermeer direct te varen naar Oost Groningen. Je vaart via Kiel-Windeweer en Annerveenschekanaal naar Bareveld en vervolgens via een nieuwe route naar het zeilmeer Langebosch bij Veendam. Deze route is onderdeel van het plan ‘Van Turfvaart naar Toervaart’. In dit project werken verschillende gemeentes en overheid samen bij het toegankelijk maken van de historische waterwegen in de veenkoloniën voor de pleziervaart.

Meer informatie op www.vareninhetnoorden.nl

2. Rondje Heusden

Brabant is, in tegenstelling tot wat je misschien zou denken, een waterrijke provincie met volop verrassende vaarroutes. Bijvoorbeeld rondom de vestingstad Heusden. Heusden is een van de oudste waterburchten van Noordwest-Europa. In de karakteristieke, oude straatjes en smalle steegjes ontdek je tal van eeuwenoude, goed bewaarde panden met prachtige gevels, waarin leuke winkeltjes zijn gevestigd.

Boven op de hoge vestingwallen kijk je aan de ene kant neer op het stadje, terwijl je aan de andere kant uitkijkt op de Bergsche Maas. Heusden heeft twee jachthavens en een stadshaven binnen de stadsmuren. Extra leuk dus om de nacht door te brengen.

Meer informatie op www.vareninbrabant.nl

3. De Turfroute in de Friese wouden

Zuidoost Friesland is een prachtig bosrijk gebied. Het varen op de kanalen in dit gebied is een bijzondere en rustgevende ervaring. En een hele andere belevenis dan varen op andere Friese wateren. Het is hier een stuk rustiger en er is geen beroepsvaart, wat veel stress kan schelen. Je vaart door bebost natuurgebied, afgewisseld met weilanden en dorpen, met musea, galeries en natuurlijk gezellige cafés en restaurants. Je kunt aanleggen waar je wilt. Afwisselend passeer je bruggen en sluizen, waarvan je sommige zelf moet bedienen.

Meer informatie op www.turfroute.nl

4. Wildlife spotten in Nationaal park de Oosterschelde

Wilde dieren spotten in Nederland: dat kan natuurlijk het beste vanaf het water! In Nationaal park de Oosterschelde kun je zeehonden en bruinvissen spotten. Vanuit Burghsluis vaar je door de Hammen langs de Roggeplaat. Op de Roggeplaat zie je zeehonden en steltlopers zoals de wulp, kluut, tureluur en strandloper. Op de hele route is de kans op een ontmoeting met bruinvissen groot.

Je vaart door de Zeelandbrug naar Wemeldinge. Westelijk van het Brabants Vaarwater ligt de Galgeplaat waar ook regelmatig zeehonden vertoeven. Boven de Oosterschelde vliegen vele vogels als de kiekedief, aalscholver en slechtvalk. Hou he verrekijker dus bij de hand! 

Meer informatie op www.deltagids.nl

5. Vaarroute door de Kop van Overijssel

De Kop van Overijssel is een prachtig gebied dat niet alleen in de zomer maar ook in het voorjaar of juist in de herfst veel te bieden heeft. Je ontdekt er de Weerribben, maar ook bijvoorbeeld Vollenhove en Blokzijl. Deze gezellige plaatsen vol historie zijn prachtig om vanaf het water te bezoeken. Ook de natuurliefhebber komt in dit veenweidegebied zeker aan zijn trekken. Het landschap is een van de belangrijkste weidevogelgebieden van Overijssel.

Meer informatie op www.anwb.nl

Deel dit bericht