Ga naar inhoud

4 februari 2021Wonen

Verbouwingsstress voorkomen? Check deze tips

Klussen in huis kan voor wrijving zorgen tussen mensen. Gelukkig kun je dit soort verbouwingsstress ook voorkomen. Daarom geven we je graag wat tips om niet overspannen te raken.

Vaak is de aanloop al stressvol

Zodra je alleen al denkt aan verbouwen, breekt het zweet je wellicht al uit. Voor veel mensen is dat het geval. Juist als je er als een berg tegenop ziet, is het goed om een gedegen voorbereiding te treffen. Want wanneer je de verbouwperiode al gestrest ingaat, word je gaandeweg echt niet relaxter.

Tips om niet overspannen te raken

 • Maak een verbouwplan
  Door alle belangrijke keuzes vooraf al te maken, voorkom je veel verbouwingsstress. Denk aan wat er verbouwd gaat worden en wat er precies voor in de plaats komt. De kleur, afmetingen en exacte locatie van muren, stopcontacten, deuren en meer: alles schrijf je op in een verbouwplan. Daarbij noteer je ook vooraf met welke uitdagingen je zelf in deze periode te maken krijgt. Moet je ergens anders douchen of koken op een campingkookplaat? Zorg dat je goed voorbereid bent.
 • Communiceer duidelijk met de vakmensen
  Of wanneer je zelf klust, maak dan goede afspraken onderling. Wie doet wat en wanneer? Tot hoe laat mag je klussen in huis? Hoe zorg je dat je elkaar niet in de weg loopt? Dat kan alleen als je duidelijk communiceert. Zeker wanneer het gaat om mensen die je niet kent en die ineens elke ochtend vanaf half acht in je huis aanwezig zijn.
 • Houd het leuk met zijn allen
  De vakmensen zijn je huisgenoten tijdens de verbouwing. Daarom is het verstandig om het leuk te houden met elkaar. Maak samen grappen, accepteer elkaars aanwezigheid en ga er altijd van uit dat de vakmensen het beste voor hebben met je verbouwing. Een kopje koffie met een koekje en een praatje zo nu en dan doen wonderen voor de sfeer.
 • Tel de dagen af tot het einde
  Laten we niet overdrijven met het leuk vinden van de verbouwing. Het liefst wil je natuurlijk dat het morgen al klaar is. Daarom is het misschien wel goed voor je als je een aftelkalender maakt, waarop je de dagen kunt afstrepen tot het einde van de klusperiode. Zo hou je de moed er vast en zeker in, want het einde is letterlijk in zicht.
 • Sluit de verbouwperiode samen goed af
  Als gezin mag je absoluut vieren dat je de verbouwing goed doorgekomen bent. Misschien wil je de vakmensen ook wel bedanken door ze uit te nodigen voor een drankje of verbouwingsfeestje. Jullie hebben het samen gedaan, met zo min mogelijk verbouwingsstress. Dus samen afsluiten is alleen maar logisch.

Hoe zit het met je verzekering tijdens de verbouwing?

Je hoeft in ieder geval geen verbouwingsstress te hebben van je verzekering tijdens het klussen. Daar hebben we namelijk ook al een blog over. Lees het hier: verbouwing verzekeren.

Deel dit bericht