Ga naar inhoud

15 maart 2024Wonen

Nauw contact in de buurt dankzij de buurtapp

Het is een eeuwenoud gezegde, maar anno 2024 nog steeds de waarheid: beter een goede buur dan een verre vriend. Wellicht slaat het zelfs meer de spijker op zijn kop dan ooit, nu we steeds individueler leven.

Even naar de buurvrouw om een ei te vragen, snel naar de overkant van de straat om te zeggen dat de voordeur nog op een kier staat; wanneer er weinig verbinding is met de buren, ben je minder geneigd om even langs te gaan voor een praatje of hulp. De buurtapp biedt een laagdrempelige manier om toch met elkaar in contact te blijven.

Buren helpen buren

Een buurtapp brengt buren, vaak via WhatsApp, met elkaar in contact. Maar ook met andere buurtapps zoals Veiligebuurt, Nextdoor, Buurkracht of Peerby. Het is een ideaal middel om de gemeenschapszin te versterken en de sociale controle in de buurt te verhogen. Met een buurtapp kunnen buren elkaar gemakkelijker vinden en helpen. Ook helpt een buurtapp bewoners samen de veiligheid en leefbaarheid in hun wijk te verbeteren.

De kracht van een buurtapp

Pim van der Marel is enthousiaste gebruiker van een buurtapp. Een paar jaar terug trok hij met zijn gezin in een nieuwbouwhuis, een woning die deel uitmaakt van een project van meer dan 3000 huizen. Veel van zijn buren zaten in hetzelfde vaarwater als hij en zijn gezin en dus bood de buurtapp uitkomst. “Omdat iedereen tegelijkertijd in de wijk kwam wonen en tegen dezelfde dingen aanliep die bij een nieuwbouwwoning komen kijken, konden we elkaar door de buurtapp goed helpen. Iedereen moest keuzes maken over het wel of niet plaatsen van zonnepanelen, wat voor keuken, welke soort vloer en de mogelijkheid om gezamenlijk een schutting te plaatsen. Vanuit die praktische zaken is onze buurtapp opgezet.”

Verbinding in de wijk

Maar niet alleen voor bewoners van een groot nieuwbouwproject is de buurtapp handig. Je kunt een buurtapp gebruiken voor allerlei zaken. “Het is heel handig om met zo’n app snel en makkelijk dingen met elkaar te kunnen overleggen. En dan niet alleen vanuit praktisch oogpunt voor je huis, het zoeken van oppas, een waarschuwing dat de weg naar school glad is of een melding dat iemand zijn kind kwijt is: met een buurtapp kun je elkaar heel makkelijk helpen.”

Overzicht houden met subgroepen

Een van de belangrijkste factoren van een buurtapp is relevantie. Zo zorg je ervoor dat zoveel mogelijk buren deelnemen aan de appgroep. Maar een wildgroei aan berichten ligt op de loer. Daarvoor heeft Pim een nuttige tip: “Wanneer je een buurtapp wilt starten, maak je het beste een zogenoemde community in WhatsApp aan. Dit kun je zien als een hoofdgroep waaronder je verschillende sub-appgroepen kunt hangen. Buren kunnen zelf beslissen aan welke subgroepen binnen de community ze deelnemen. Zo hebben wij een appgroep voor oppas, zaalvoetbal en zonnepanelen waaraan ik deelneem, maar ook een voor tweedehands dameskleding waarvan ik de berichten liever aan me voorbij laat gaan. Op die manier blijft het voor iedereen interessant en houd je mensen aangehaakt.”

Pims tips voor een productieve buurtapp

  1. Maak van je buurtapp een community met een subgroep per onderwerp
  2. Vermeld in de omschrijving een aantal gedragsregels om het constructief en gezellig te houden
  3. Spreek af dat bewoners een privégesprek beginnen wanneer een bericht in de buurtapp uitmondt in een 1 op 1 conversatie
  4. Zet meldingen en het automatisch opslaan van foto’s uit

Univé zet zich in voor het veilig houden van jouw buurt

Samen met onze leden willen we wijken en buurten fijner en veiliger maken. Daar kan een buurtapp een bijdrage aan leveren. We bieden de gratis Veiligebuurt-app, waar inmiddels 350.000 huishoudens op aangesloten zijn. Naast het ontvangen van nieuws en tips van onder andere de politie, kan de app worden gebruikt voor buurtpreventie. De app verbindt buurtgenoten met elkaar. Je houdt elkaar makkelijk op de hoogte om de buurt veilig te houden. 

Deel dit bericht