Ga naar inhoud

12 augustus 2021Gezondheid

Veilig zwemwater: waar kun je wel zwemmen en waar niet?

Op een warme dag is er bijna niets zo lekker als een frisse duik nemen in het water. Maar dan wil je wel weten waar je veilig kunt zwemmen in Nederland en waar niet.

Daarvoor kun je een website raadplegen die speciaal hiervoor in het leven is geroepen: Zwemwater.nl. Zoom in op de kaart of zoek op postcode/adres en je ziet waar je veilig kunt zwemmen en waar niet. Een fijne voorbereiding op je zwemsessie! 

Hou je aan de aangewezen locaties 

We raden je ten zeerste aan om in de buitenlucht alleen te zwemmen op officiële aangewezen zwemwaterlocaties. Hier weet je zeker dat de overheid de waterkwaliteit en de fysieke veiligheid controleert. 

Alle risico’s wegnemen is niet realistisch, want zwemmen blijft altijd een bepaalde mate van risico houden. Maar je kunt wel bewust op zoek gaan naar de locaties waar aandacht wordt besteed aan de veiligheid. 

Wat zijn de gevaren van zwemmen in onveilig water? 

Oppervlaktewater is lang niet altijd ideaal om in te zwemmen. Je neemt hierbij namelijk zowel fysieke risico’s als biologische risico’s. Hoe warmer het is, hoe meer biologische risico’s. Denk bijvoorbeeld aan algenbloei die gezondheidsklachten kan veroorzaken. Zwemmersjeuk, oorontsteking, de ziekte van Weill, botulisme, maag- en darmstoornissen… dat zijn voorbeelden van bedreigingen waarmee je in aanraking kunt komen als je in oppervlaktewater gaat zwemmen. 

Is de zee en ander zout water dan altijd veilig? Nee, zeker niet. Gevaarlijke stromingen, kwallenbeten en Japanse oesters kunnen voor veel ellende zorgen. 

Vandaar nogmaals ons advies: zwem alleen in het water dat daarvoor geschikt is. 

Deel dit bericht