Ga naar inhoud

16 november 2017Reizen

Veilig rijden is actief rijden

Moderne auto’s bevatten zoveel technologie, ook op het gebied van veiligheid, dat we eigenlijk een beetje verwend zijn. Rijden in een oldtimer vraagt om een andere rijstijl. Immers, uw oldtimer is anders gebouwd en ‘gedraagt’ zich anders op de weg dan een nieuwe auto.

Moderne technologie?

Stuurbekrachtiging, cruise control? Voor de meeste bestuurders is alle moderne technologie   vanzelfsprekend. Maar in uw oldtimer heeft u deze niet tot uw beschikking. Dat maakt tegelijkertijd het rijden in uw oldtimer zoveel leuker, want minder saai! Het vraagt wel meer aandacht en… net iets meer spierkracht. Schakelen, een rotonde nemen, inparkeren of straatje keren kan een stuk zwaarder zijn. Anderzijds, u raakt waarschijnlijk minder snel een stoeprandje, omdat u langzamer en zorgvuldiger stuurt.

Tips voor verantwoord en veilig rijden in uw oldtimer

  • Houd rekening met een langere remweg. Oldtimers zijn in de regel een stuk zwaarder en daardoor reageren ze trager en logger dan nieuwe auto’s. Het is daarom nog belangrijker dat u voldoende afstand houdt. Niet alleen van andere auto’s maar ook van fietsers naast u en andere weggebruikers. U moet ook eerder remmen dan u met een nieuwe auto zou doen.
  • U trekt langzamer op. De meeste oldtimers hebben wat meer tijd nodig om op te trekken en op snelheid te komen. Het is daarom aan te raden om de invoegstroken en opritten volledig te gebruiken, zodat u bij het invoegen voldoende snelheid heeft.
  • Neem de bochten ruim. U heeft immers een grotere draaicirkel.
  • Neem op tijd rust. Rijden in een oldtimer vraagt immers meer energie en concentratie.
  • Check het brandstofpeil regelmatig want het verbruik verloopt waarschijnlijk heel anders dan in een nieuwere auto.
  • Rij ontspannen: haast hebben op de weg is altijd een slecht idee, maar zeker in een oldtimer is gehaast rijden eigenlijk niet mogelijk. In plaats daarvan, neem de tijd en geniet ervan! 

Deel dit bericht