Ga naar inhoud

13 november 2017Vervoer

Thuis, op het voetbalveld of op de fiets… weet u waar de meeste ongelukken gebeuren?

Elk jaar belanden maar liefst 700.000 patiënten op de spoedeisende hulp van het ziekenhuis.* De meeste ongelukken gebeuren door vallen in en rond het huis, op het sportveld én met de fiets. Helemaal voorkomen dat u of een van uw gezinsleden iets overkomt kan natuurlijk nooit. Maar u kunt wel alert zijn op mogelijke risico’s.

Met vallen en opstaan…

Helaas belanden elk jaar meer dan 32.000 kinderen tussen de 0 en 14 jaar in het ziekenhuis door een ‘val van hoogte’. Zoals vallen van de trap, de bank, de commode of een klimtoestel. Nog eens 24.000 kinderen komen op de spoedeisende hulp na een andere val, bijvoorbeeld tijdens het skeeleren en skateboarden. Buitenspelen is belangrijk voor kinderen, niet in de laatste plaats om juist te leren met risico’s om te gaan. En daar hoort soms vallen bij. Maar leer uw kind ook om, bijvoorbeeld bij het skateboarden, knie-, elleboog- en polsbeschermers te dragen, en een helm, om onnodig letsel te voorkomen.

Wist u dat voetbal in de leeftijdsgroep van 15-24 jaar de belangrijkste oorzaak is van een bezoekje aan de Eerste Hulp?  

Bewegen helpt om ongelukken te voorkomen

Maar niet alleen kinderen struikelen en vallen. Ouderen hebben vaak minder spierkracht en balans, of hun zicht neemt af. Die uitstekende stoeptegel kunt u misschien niet gezien hebben, maar u kunt wel proberen om overeind te blijven. Regelmatig sporten en bewegen helpt om uw spieren sterk te houden en het is goed voor uw balans.  

Uitglijden in de badkamer is met name voor ouderen een belangrijk oorzaak van ongelukken. Een inloopdouche is praktischer en veiliger dan een hoge badrand. Net als een anti-slipmat en handgrepen waarmee u zich kunt vasthouden. En het meest voor de hand liggend is natuurlijk om het licht aan te doen wanneer u ’s nachts naar het toilet moet.

Opkomst van de e-bike

Fietsgelukken komen in alle leeftijdscategorieën veel voor. Nederland is nu eenmaal een fietsland en kinderen nemen al vanaf jonge leeftijd deel aan het verkeer. Een fietshelm is niet verplicht maar kan wel hoofdletsel voorkomen. Wanneer u uw kind al direct aanleert een helm op te zetten bij het fietsen wordt het makkelijker ‘gewoon’.

Met de groei van het aantal elektrische fietsen neemt helaas ook het aantal ongelukken met e-bikes toe. In 2012 was 13% van het aantal fietsongelukken met letsel met een e-bike, in 2016 al 21%. En dit zijn vaak ernstiger verwondingen. Fietst u op een e-bike dan is het gebruik van een fietshelm zeker verstandig. Een fietshelm vangt de eerste klap op en dempt de schok. Voorwaarde is wel u de helm goed draagt. Een slecht opgezette helm kan gevaarlijker zijn dan fietsen zonder helm!

Tips voor het kiezen van de juiste helm

  • Kies een helm met het keurmerk EN 1078 of EN 1080
  • Stel de bandjes zo af dat de oren helemaal vrij zijn
  • Zorg dat het zicht niet is belemmerd. Heeft u een bril? Zet deze dan op tijdens het passen; 
  • Trek de riempjes niet te strak aan: er moet een vinger tussen passen, maar let op dat de sluiting niet over de kin weg kan schieten;
  • Zet de helm recht op het hoofd en zorg ervoor dat de helm niet heen en weer kan schuiven;
  • Een gecrashte helm is niet meer veilig. Koop na een val of ongeluk een nieuwe
  • Vervang een helm na 5 jaar

* bron: Letsels door ongevallen en geweld in Nederland, Nederlands tijdschrift voor Geneeskunde, mei 2017 

Deel dit bericht