Ga naar inhoud

19 april 2023Gezondheid

Net een teek verwijderd! Wat nu?

Het werkte Linde toch wat op haar zenuwen toen ze bij haar dochter Maartje (10) een teek weghaalde. "Het leek wel een piepklein spinnetje! Het is nu weg hoor." Toch maakt ze zich nog zorgen. Wat als Maartje besmet is geraakt met de ziekte van Lyme? "Dat kan toch?"

Controleren op tekenbeten

Precies daarom zit Linde er bovenop. Op vakantie in een bosrijk gebied controleert ze haar twee kinderen regelmatig op tekenbeten. Vandaag vond ze er voor het eerst een. Zo kwam haar speciale tekenpincet toch mooi van pas! Daarmee ging het eigenlijk best makkelijk, vertelt ze. "Na het verwijderen heb ik het plekje nog schoongemaakt met jodium."

Symptomen tekenbeet

Daarmee handelde Linde goed. Dat ze de huid nu nog wat rood vindt, is niet verontrustend. Het is een reactie van de huid. Ik raad haar aan de datum van de beet op te schrijven.

Tot drie maanden na de beet moet zij de plek in de gaten blijven houden. Doet één van de volgende symptomen zich voor, dan moet ze een arts bezoeken:

  • een groeiende, rode ringvormige vlek op de huid
  • een grieperig gevoel met koorts en spierpijn
  • gewrichtsklachten
  • dubbel zien
  • een scheef gezicht
  • pijn, krachtsverlies of tintelingen in armen of benen

Wij merken het vaker. Als ouders bij hun kinderen een teek vinden, rijzen er toch wat vragen. Is dat bruinzwarte puntje, niet groter dan 1 tot 3 millimeter, echt een teek? En wat moet je ook alweer doen? En wat juist niet?

Teek binnen 24 uur verwijderen

Het is zaak zo snel mogelijk (in elk geval binnen 24 uur) de teek te verwijderen. Daarbij moet je géén jodium, alcohol, wasbenzine, olie of andere middelen gebruiken. Van schrik kan de teek dan zijn maaginhoud leeggooien, waardoor de kans op infectie toeneemt. 

Heeft de teek langer dan 24 uur op de huid gezeten en zijn er nog geen 72 uur verstreken sinds de beet? Dan kan het zinvol zijn om uit voorzorg een eenmalige dosis antibiotica in te nemen. Overleg dit wel eerst met een (huis)arts.

Tekenpincet

Het beste kun je de teek met een klein tangetje of speciaal tekenpincet verwijderen. Je pakt hem zo dicht mogelijk bij de huid vast en trek hem recht naar buiten. Knijp het lijfje niet samen! Ook dan kan de maaginhoud eruit worden geperst. Linde is al een stuk geruster. Ze heeft de datum genoteerd. Vertrouwt zij het niet, dan belt ze een arts.

De Vakantiedokter: medische hulp op vakantie

Gebeurt er iets op vakantie en weet je niet of je naar een dokter moet. Wanneer je een Univé zorgverzekering hebt kun je bij medische vragen altijd terecht bij de vakantiedokter: +31 72 527 72 52.

Een ervaren, Nederlands sprekende verpleegkundige helpt je verder. Ook fijn om te weten: de vakantiedokter is dag en nacht bereikbaar.

Heb je nog geen Univé zorgverzekering, maar wil je wel gebruik maken van de vakantiedokter? Schrijf je dan in voor de Zorgpremie Alert en maak alvast kennis met de extra zorgdiensten.

Deel dit bericht