Ga naar inhoud

20 januari 2017Gezondheid

Stoppen met roken? Nu gaat het lukken!

Stoppen met roken wordt vanaf 2020 volledig vergoed uit de basisverzekering

Ook dit jaar staat stoppen met roken weer hoog op de lijstjes met goede voornemens. Wie stopt, merkt daarvan al snel resultaat. Steeds meer mensen zoeken hulp bij stoppen met roken. Voor wie dit jaar van plan is te stoppen, is er goed nieuws: stoppen met roken wordt vanaf 2020 volledig vergoed vanuit de basisverzekering.

Volledig vergoed stoppen met roken

Vanaf dit jaar betaal je geen eigen risico meer voor hulp bij stoppen met roken. Je kunt terecht bij de huisarts voor een kort advies, maar kunt ook een stoppen-met-rokenprogramma volgen. Het programma bestaat uit gesprekken met de arts, zelfzorggeneesmiddelen, zoals nicotine vervangende middelen of pleisters en medicijnen op recept van de (huis)arts.

Wil je op een andere manier proberen te stoppen met roken, bijvoorbeeld via hynotherapie of acupunctuur? Dit wordt niet vergoed vanuit de basisverzekering, maar mogelijk wel vanuit je aanvullende verzekering. Haal je medicijnen bij een niet-gecontracteerde apotheek? Dan betaal je wel eigen risico.

Meer lezen over de vergoeding voor stoppen met roken

Snelle winst

Stoppen met roken blijft lastig: gemiddeld hebben Nederlanders vijf tot zeven pogingen nodig om helemaal te stoppen met roken. Hulp bij stoppen met roken vergroot de kans op een geslaagde stoppoging. Wie stopt, merkt al snel winst:

  • Na 48 uur: Alle nicotine is uit je lichaam en je ruikt en proeft beter
  • Na 72 uur: Je krijgt meer energie en bent minder snel buiten adem
  • Na 1 maand: Je conditie wordt beter en de ergste ontwenningsverschijnselen zijn achter de rug. Ook verbetert de doorbloeding en gaat je huid er beter uit zien

Positieve effecten op lange termijn

En dat zijn alleen nog maar de effecten die je binnen een maand merkt. Uiteraard heeft stoppen met roken ook een heleboel positieve effecten op de lange termijn. 

  •  Na 3 tot 9 maanden: klachten als hoesten en benauwdheid worden minder. De longfunctie wordt beter, net als je stem
  •  Na 3 tot 4 jaar: het risico op een hartinfarct is flink afgenomen en is nu net zo groot als bij niet-rokers
  •  Na 10 jaar: de kans op longkanker is gehalveerd ten opzichte van iemand die is blijven roken

Deel dit bericht