Ga naar inhoud

16 februari 2024Wonen

Snel en eenvoudig energie besparen

Je wilt graag energie besparen. Maar waar begin je? En hoe kun je verduurzamen als je geen grote investeringen kunt of wilt doen? Jelte Pars is energiebesparingsadviseur en weet hoe je met kleine aanpassingen een groot verschil kunt maken. 

Met zijn adviesbureau helpt Jelte Pars mensen die thuis energie willen besparen. “Effectief verduurzamen begint met inzicht. Waar verliest jouw huis de meeste warmte? Tijdens een huisbezoek maak ik dat inzichtelijk. Ik denk ook met je mee over energiebesparende maatregelen. Vaak kun je met eenvoudige aanpassingen je energierekening al flink omlaag brengen. Zo kun je direct beginnen met energie besparen.” 

Wil jij ook energie besparen? Hieronder geeft Jelte Pars 5 tips.

5 tips om energie te besparen

1. Stel je cv-ketel in op 60°C
“De meeste cv-ketels staan standaard ingesteld op 80°C. Veel ketels werken echter efficiënter en zuiniger bij een temperatuur van 60°C. Stel daarom je cv-ketel in op 60°C. Daarmee bespaar je ongemerkt veel energie. Check ook of je cv-leidingen al geïsoleerd zijn. Met elke meter leiding die je isoleert, bespaar je jaarlijks 1 kuub gas!” 

2. Zet de thermostaat omlaag 
“Draai de thermostaat eens 1 of een halve graad lager. Er verandert weinig aan je wooncomfort, terwijl je wél veel energie bespaart. Als je niet thuis bent of slaapt, kun je de verwarming nog lager zetten naar 15 of zelfs 12°C.” 

3. Ventileer genoeg, maar niet teveel 
“Ventileren is belangrijk voor je gezondheid en het vochtgehalte in je huis. Maar de hele dag de ramen openzetten is niet nodig. Op je slaapkamer is 1 tot 2 uur ventileren per dag voldoende. In de rest van het huis volstaat het om dagelijks een kwartiertje een raam open te zetten. Zorg wel dat er altijd een ventilatierooster open staat.” 

4. Gebruik je raambekleding 
“Een gordijn is eigenlijk een isolerend laagje tussen je raam en je woning. Doe dus de gordijnen dicht zodra het donker wordt. Verdwijnt er in jouw huis veel warmte via de voordeur? Overweeg eens een gordijn voor de deur te hangen.” 

5. Vraag energiebesparende producten aan
“Tochtstrips, een brievenbusborstel en radiatorfolie zijn niet duur, maar helpen je wel energie te besparen. Huur je bij een woningcorporatie? Dan kun je producten als deze vaak aanvragen bij je verhuurder.” Als lid van Univé kun je energiebesparende producten aanschaffen met 10 procent korting

Ben je benieuwd hoe je jouw woning nog verder kunt verduurzamen? Doe dan gratis de online duurzaamheidsscan van Univé!  

Deel dit bericht