Ga naar inhoud

18 januari 2018Wonen

Slimme apparaten bieden gemak en comfort

Je wasmachine die een appje stuurt als de was schoon is; de thermostaat die je op afstand kunt in- of uitschakelen; een horloge dat je slaappatroon analyseert en persoonlijk advies geeft over jouw optimale bedtijd…

Het internet of things is niets nieuws meer. In veel huishoudens zijn apparaten die via het internet communiceren al ingeburgerd. Dit gemak en comfort brengt echter ook risico’s met zich mee, waar we ons niet altijd van bewust zijn. 

Apparaten bewaren meer data dan je denkt

 Slimme apparaten, zoals je smart TV, wifi-deurbel, spelcomputer of beveiligingscamera verzamelen meer informatie dan je misschien denkt. Weet jij welke informatie wordt opgeslagen en bewaard? Neem bijvoorbeeld alle data van je sporthorloge. Natuurlijk is het handig dat je horloge je prestaties en gegevens over je gezondheid meet. En dat je reminders krijgt als het tijd is om weer in actie te komen. Maar je horloge slaat ook gegevens op over je locatie, dus waar en wanneer je ergens (geweest) bent. Die informatie deel je waarschijnlijk liever niet met kwaadwillende personen.  

Privacy is een aandachtspunt 

Weet jij met welke partijen jouw slimme apparaten informatie delen? Gaan de data over jullie energieverbruik of over het gebruik van je op afstand bedienbare lamp standaard naar de leverancier of fabrikant? Waar en hoe worden deze data gebruikt en verwerkt? Let daarom goed op de instellingen en wees je bewust waar je mee akkoord gaat als je een apparaat in gebruik neemt. 

Een speeltuin voor hackers

 Fabrikanten van slimme apparatuur zijn niet altijd experts op het gebied van cybersecurity. Het blijkt dat slimme apparaten vaak relatief eenvoudig gehackt kunnen worden. Onder meer omdat ze niet automatische geüpdatet worden. Internetcriminelen kunnen zo bijvoorbeeld toegang krijgen tot een ingebouwde camera, microfoon en persoonsgegevens, maar ook de bediening van je apparaat overnemen. Het komt ook voor dat er een aanval plaatsvindt op een groot aantal slimme apparaten op hetzelfde moment. In dat geval proberen hackers om via apparatuur van jou en vele anderen grote en populaire websites plat te leggen. 

Tip: wees extra voorzichtig met online speelgoed. Denk aan drones, speelgoedlaptops en kinderhorloges. Let hierbij goed op de beveiliging. Je moet er toch niet aan denken dat er iemand meekijkt met je kind. Of dat foto’s of locatiegegevens in verkeerde handen terecht komen… 

Hoe kun je deze risico’s beperken?

Wees je bewust van de mogelijke risico’s van slimme apparaten en de persoonlijke data die je wellicht deelt met bijvoorbeeld de fabrikant of leverancier. En wat als je onverhoopt een keer geen internet hebt, kun je dan je lampen nog bedienen? Kies je voor slimme apparaten, is het verstandig om je thuisnetwerk goed te beveiligen. Op internet kun je hiervoor handige tips en stappenplannen vinden, bijvoorbeeld op www.veiliginternetten.nl

Met een gerust gevoel veilig online? Univé kan hierbij helpen. Met bescherming van al je apparaten die verbonden zijn via je wifi-netwerk, zoals slimme – internet of things – apparatuur, en bescherming van je apparaten buitenshuis. Plus hulp en vergoeding van eventuele schade als zich een online incident voordoet. Meer informatie vind je op unive.nl/zorgeloosonline.

Deel dit bericht