Ga naar inhoud

10 april 2019Vervoer

Senioren in het verkeer

Tegenwoordig wonen senioren zo lang mogelijk thuis en zo zelfstandig mogelijk. Ook in het verkeer doen zij langer mee dan vroeger. Om de veiligheid van henzelf en medeweggebruikers te vergroten zijn er allerlei cursussen voor senioren in het verkeer. We zetten de mogelijkheden op een rij.

Senioren en autorijden

Als het rijbewijs verloopt op of na de 75e verjaardag, is een Gezondheidsverklaring van het CBR nodig om te kunnen verlengen. In deze verklaring geeft de oudere zelf aan welke medicijnen hij of zij gebruikt en of er eventuele ziektes zijn die autorijden onveilig maken.

Op het gebied van de verkeersregels is er uiteraard ook heel wat veranderd de afgelopen decennia. Daarom is een opfriscursus van Veilig Verkeer Nederland een goed idee voor senioren die willen blijven autorijden.

Cursussen voor rijden met de scootmobiel

Inmiddels is de scootmobiel ook niet meer weg te denken uit het straatbeeld. Daardoor gebeuren er ook steeds meer ongelukken met scootmobielgebruikers. Van alle dodelijke verkeersslachtoffers in 2010 reed 3% in een scootmobiel. Dat percentage was in 2016 al gestegen naar 6%. In totaal overleden in dat jaar 38 mensen als gevolg van een ongeval met de scootmobiel. Tel daarbij de gewonden die zijn gevallen en je snapt waarom het nuttig is dat Veilig Verkeer Nederland een speciale opfriscursus voor scootmobielgebruikers heeft.

Hoe veilig is een elektrische fiets voor ouderen?

Enerzijds is de e-bike een uitkomst voor senioren om toch mobiel te kunnen blijven. Anderzijds stijgt het aantal dodelijke verkeersslachtoffers dat op een e-bike rijdt de laatste jaren enorm. Vooral senioren zijn vaak betrokken bij een ongeval met (fataal) letsel. Speciaal voor deze groep organiseert Veilig Verkeer Nederland bijeenkomsten met het thema ‘Het nieuwe fietsen’. Hier worden tips en trucs gedeeld met de deelnemers. 

Veroorzaken senioren ook meer ongelukken?

Ja, uit cijfers blijkt dat automobilisten van 80 jaar en ouder de grootste kans hebben om dodelijk letsel te veroorzaken in het verkeer. Voorlichting voor deze groep of overstappen op openbaar vervoer zijn volgens het wetenschappelijk instituut voor verkeersveiligheidsonderzoek de beste maatregelen.

Handig voor de mantelzorger: MijnGemak van Univé

Je ziet het: het is nog wel een hele opgave om senioren veilig te laten deelnemen aan het verkeer. In de praktijk komt het dan ook vaak voor dat een mantelzorger voor vervoer zorgt.

Maar wat als je (schoon)ouders toch een keer met de fiets vallen en extra hulp in huis nodig hebben? Als je een Univé-zorgverzekering hebt, kun je dan gebruik maken van onze gratis bemiddelingsservice Hulp aan Huis. Via deze bemiddelingsservice bieden we diensten aan zoals een tuinman, schoonmaker, boodschappenhulp of een klusjesman. Zo is er altijd hulp binnen handbereik.  Handig toch?

Deel dit bericht