Ga naar inhoud

19 februari 2024Sport

Tim Prins: “Het teamgevoel heeft mij enorm geholpen”

In het najaar van 2023 was hij daar ineens: Tim Prins. De 20-jarige langebaanschaatser maakte dit schaatsseizoen een verpletterend debuut bij de senioren. Sindsdien zijn de ogen van de schaatswereld op het jonge toptalent gericht. “Al die aandacht doet me niet veel.”

Voor het eerst reist hij mee met het ‘circus’ dat langebaanschaatsen heet. Eerst naar China en Japan, toen Europa door, nu in de Verenigde Staten en Canada. De jetlags kunnen pittig zijn, dat geeft Tim Prins toe. Maar vermoeiend of zwaar? “Zo zie ik het niet”, zegt hij aan de telefoon vanuit Calgary. “Ik zou het juist vervelend vinden om de hele winter in Nederland te zijn. Dat zou betekenen dat ik niet aan de grote toernooien meedeed.”

Droomdebuut

De jonge schaatser beleeft een droomdebuut bij de senioren. Op het kwalificatietoernooi in Heerenveen in oktober 2023 verraste hij iedereen – en zichzelf – met een gouden medaille op de 1.000 meter. Twee maanden later pakte hij tijdens het NK Afstanden op diezelfde afstand de tweede plaats, op het EK stond hij als derde op het podium. Tijdens het wereldbekertoernooi reed Tim opnieuw naar het zilver. “Ik had het minder kunnen treffen”, lacht hij. Dan, serieuzer: “Ik wist wel dat ik het in me had. Maar ik had niet verwacht dat het er nu al uit zou komen. Vorig seizoen reed ik minder goed. Daardoor hadden we de verwachtingen bijgesteld. Dat bleek achteraf niet nodig.”

Teamgevoel

Tim schrijft de ommekeer in zijn prestaties voor een groot deel toe aan zijn overstap naar Team Reggeborgh in 2023. Met gevestigde namen als Kjeld Nuis en Patrick Roest als collega’s en Gerard van Velde als coach ontwikkelde de gretige schaatser zich snel. “In dit team draait het om samenwerken. We leren van elkaar, dagen elkaar uit en zijn er voor elkaar. Tijdens wedstrijden zijn we elkaars concurrent, daarbuiten kunnen we op elkaar rekenen. Dat teamgevoel heeft mij enorm geholpen.”

Prestaties bewonderen

Met zijn plotselinge successen bij de start van het seizoen wekte Tim al snel de interesse van de schaatswereld. Collega-schaatsers zien in hem inmiddels een medaillekandidaat, de media analyseren iedere stap die hij zet. “Natuurlijk is het leuk als ze op live televisie over je praten en je prestaties bewonderen. Maar verder doet het me weinig. Als ik de beelden van een race terugkijk, is dat om die samen met mijn coach te kunnen analyseren. Niet om het commentaar van de analisten te horen.”

Keihard die baan over

Het is of niks de debutant uit balans kan brengen. “Nee, ik laat me niet snel afleiden. Daar word je uiteindelijk zelf slachtoffer van. Dat is zonde. Zodra ik op het ijs sta, telt er voor mij nog maar één ding: keihard die baan over. Ik leg de lat voor mezelf altijd hoog. Of er nu veel mensen meekijken, of helemaal niemand. Dus of de spotlights extra druk met zich meebrengen? Ik vind het wel meevallen.” Zijn overwinningen benadert hij met dezelfde nuchterheid. “Kijk, als ik een podiumplek bemachtig, dan geniet ik daar echt wel even van. Maar daarna richt ik me al snel weer op de volgende wedstrijd. Daar besteed ik veel liever mijn aandacht aan.”

Als Supporter van Sport stimuleert Univé sporten en bewegen. We willen dit toegankelijk maken voor iedereen. Omdat wij geloven dat iedereen de kans moet krijgen om te kunnen sporten en bewegen. Voor jong, oud, met én zonder beperking. Om gezond en fit te blijven, je goed te voelen en mensen te leren kennen, is bewegen het sleutelwoord en belangrijk voor ons allemaal. Daarom supporten we vele landelijke clubs en lokale verenigingen, evenementen en initiatieven voor de top- en breedtesporten.

Deel dit bericht