Ga naar inhoud

19 september 2023Gezondheid

Samenvatting Prinsjesdag 2023

Zoals elk jaar met Prinsjesdag, heeft de overheid de verwachte ontwikkelingen voor volgend jaar gepresenteerd. En de plannen van het kabinet. In dit artikel lees je de belangrijkste veranderingen rondom zorg, koopkracht en belasting.

Zorg

In 2024 is de zorgkostenstijging volgens de overheid € 149 per jaar. Dit betekent dat de zorgpremie ook stijgt. Dit is nodig omdat de kosten van de zorg stijgen. Onder andere door loonstijgingen, inflatie en meer vraag naar zorg. Uiterlijk in november 2023 stellen de zorgverzekeraars hun definitieve premie voor 2024 vast.

De maximale zorgtoeslag is in 2024 € 127 per maand. De eenmalige verhoging in 2023 vanwege de dalende koopkracht vervalt.

Het verplichte eigen risico blijft in 2024 € 385.

Herstelzorg voor iedereen met aanhoudende klachten of beperkingen na een coronabesmetting blijft vergoed in 2024.

Koopkracht

In 2024 trekt het kabinet 2 miljard euro extra uit om de koopkracht te doen groeien en gezinnen uit de armoede te helpen. Zo wordt de huurtoeslag verhoogd met maximaal € 416 per jaar.

Ook het kindgebonden budget gaat omhoog. Het maximale bedrag voor het eerste kind stijgt met 750 euro, voor het tweede kind en verder is dat met 883 euro. Voor kinderen van 12 tot 17 jaar is het maximaal € 400.

De arbeidskorting wordt verhoogd met € 115. Hierdoor belaten mensen die rond het minimumloon verdienen minder belasting. Daardoor houden ze meer salaris over.

Tenslotte wordt het Noodfonds Energie verlengd: een groot deel van de mensen met een laag inkomen krijgt voor het einde van het jaar een toeslag van maximaal  € 1.300.

Door de maatregelen verwacht het kabinet een gemiddelde koopkrachtgroei van 1,7% voor elke Nederlander.

Belasting

De plannen worden onder andere gefinancieerd door belastingverhogingen. Werkende Nederlanders met een hoger inkomen of hoger middeninkomen betalen vanaf 2024 meer belasting over een deel van hun inkomen.

Verder worden bier en sigaretten duurder en ook de belasting op brandstof stijgt komend jaar.

Deel dit bericht