Ga naar inhoud

29 maart 2017Gezondheid

Samen blijven we eenzaamheid de baas

“Eenzaam, ik? Nee hoor, mijn dochter en de kleinkinderen komen regelmatig langs. Nu het weer lente wordt, wandel ik regelmatig even naar de bakker of de supermarkt en maak ik een praatje. Maar ja, het is wel jammer dat ik na die val van vorig jaar de hond weg moest doen. Nu kom ik veel minder buiten.”

Misschien herkent u deze situatie. Eenzaamheid onder ouderen komt helaas veel voor. Bijvoorbeeld na een scheiding of na het overlijden van de partner. Het is niet vanzelfsprekend dat kinderen of andere familie altijd in de buurt kunnen zijn om iemand gezelschap te houden of om er samen op uit te gaan. Terwijl we weten dat activiteiten ondernemen en contact houden met anderen, mensen energiek en langer gezond houdt. Daarom is het zo belangrijk dat we over eenzaamheid praten. En dat we hulp vragen. Er is misschien wel meer mogelijk dan u denkt.

Zorgen om een familielid?

“Ik maak me zorgen om mijn vader. Hij ging er altijd zo graag op uit. Naar het theater, de film, een museum bezoeken. Maar sinds mijn moeder is overleden lijkt hij er steeds minder energie voor te hebben. Ik zou hem graag wat vaker bezoeken. Een middag of een avond mee op stap nemen. Maar ja, ik heb ook een baan, een gezin. In het weekend doen we wat we kunnen. Maar toch ben ik bang dat mijn vader zich eenzaam voelt. En zo misschien sneller ouder wordt dan nodig is.” 

Ook voor kinderen is het is niet altijd gemakkelijk om met hun ouders over eenzaamheid te praten. Soms is er schaamte over. Of misschien maakt u zich weliswaar zorgen over uw ouder, of over een ander familielid, maar vindt u dat u eigenlijk zelf meer zou moeten doen. Hulp vragen is soms best lastig. Maar probeer het bespreekbaar te maken, want praten helpt. Bovendien zijn er allerlei mogelijkheden om betrouwbaar gezelschap voor uw ouders in te schakelen.

Cijfers over eenzaamheid* 

  • Van de ruim 2,9 miljoen 65-plussers voelen bijna 900.000 mensen zich eenzaam.
  • Het percentage mensen dat zich emotioneel eenzaam voelt, neemt toe vanaf 75 jaar.
  • 75-plussers voelen zich sneller eenzaam door een opeenstapeling van gebeurtenissen, zoals het overlijden van een partner en andere leeftijdsgenoten en het verlies van mobiliteit en zelfstandigheid.
  • Uit onderzoek van het Ouderenfonds (2016) blijkt dat 85% procent van de eenzame ouderen het lastig vindt om dit bespreekbaar te maken. Ze hebben het gevoel hiermee mensen lastig te vallen en ze vinden dat er veel onbegrip voor eenzaamheid bestaat.

Op zoek naar betrouwbare ondersteuning?

Wilt u een avond eropuit? Samen boodschappen doen? Of heeft u behoefte aan hulp in huis, in de tuin of met koken? De Univé Langer Thuis-coach helpt bij het in kaart brengen van de ondersteuning waar u, of uw familielid, behoefte aan heeft. Zodat ouderen langer comfortabel en veilig thuis kunnen wonen. De Langer Thuis-coach is voor u en uw familie een vast aanspreekpunt en neemt u al het regelwerk uit handen. Meer weten? Kijk op unive.nl/langerthuis.

*Bron www.ouderenfonds.nl

Deel dit bericht