Ga naar inhoud

18 februari 2020Vervoer

Rijangst in de auto de baas

We zitten allemaal weleens met klamme handen in de auto. Bij heftige regenval bijvoorbeeld of als het druk is op de weg. Maar voor sommige mensen is autorijden echt een hele opgave. Zij hebben last van rijangst, ook wel amaxofobie genoemd.

Volgens het Centraal Bureau voor Statistiek hebben ruim elf miljoen Nederlanders een autorijbewijs. Het merendeel daarvan stapt zonder problemen achter het stuur. Maar voor een miljoen Nederlanders gaat dat helaas niet op; zij hebben een vorm van rijangst. Naar schatting laat de helft van hen de auto staan. De andere helft rijdt nog wel, maar doet dat met knikkende knieën. Veel bange bestuurders vermijden bepaalde situaties, zoals rijden op de snelweg of in het donker. Anderen rijden alleen nog maar in hun eigen buurt.

Hoe kom je aan rijangst?

Rijangst kun je op verschillende manieren krijgen. Sommige mensen hebben het opgelopen na een heftig ongeluk. Bij het merendeel (85%) is er gelukkig geen sprake van een trauma, maar heeft rijvrees een andere oorzaak. Het komt vaak voor bij mensen die lange tijd niet hebben gereden. Vaak beland je dan in een vicieuze cirkel, waarin je koudwatervrees hebt en liever niet gaat autorijden. 

De weg weer op....hoe overwin je je rijangst?

Maar hoe kruip je (weer) zorgeloos achter het stuur? De beste remedie is ‘gewoon’ de weg op te gaan, want rijangst verdwijnt – net als andere angsten – niet vanzelf.
Durf je echt niet? Neem dan een paar rijlessen. Het idee dat er een instructeur naast je zit, maakt je vaak al rustiger. Denk je dat een paar rijlessen niet voldoende zijn? Dan kun je ook kiezen voor een rijangstcursus.

Wist je trouwens dat bijna alle angstige bestuurders twijfelen aan hun rijvaardigheid? Terwijl dat helemaal niet nodig is, want volgens rijdeskundigen verleer je autorijden net zomin als fietsen. Bovendien rijden mensen met rijangst doorgaans net zo goed als andere automobilisten.

Tips om van rijangst af te komen.

  • Stap toch de auto in – ook al is het maar een klein stukje.
  • Check voor vertrek Google maps om zo je route stap voor stap voor te bereiden.
  • Zet voor vertrek een leuk muziekje aan.
  • Vind je het bijvoorbeeld moeilijk om in te voegen of te parkeren? Oefen deze handelingen dan op een rustige plek. Bijvoorbeeld in het weekend op een industrieterrein. 
  • Bouw het autorijden langzaam op. En rijd op tijden dat het rustig is op de weg.
  • Het kan helpen om samen met iemand te oefenen. Kies een bijrijder die je vertrouwt of neem een paar rijlessen.
  • Heb je meer hulp nodig? In Nederland zijn veel autorijscholen gespecialiseerd in rijangst
  • Als je echt twijfelt aan je rijvaardigheden, kun je deze testen in een rijsimulator.

Tot slot: oefening baart kunst! Blijf autorijden en gun jezelf de tijd. Elke stap die je zet, is er één in de goede richting.

Dit artikel verscheen eerder in SAMEN, het ledenmagazine van Univé.

Deel dit bericht