Ga naar inhoud

16 maart 2018Wonen

Rieten dak en oostenwind: een gevaarlijke combinatie

Vrijstaand huis met witte muren en een rieten dak.

Je weet natuurlijk dat rieten daken tijdens een droge zomer extra ontvlambaar zijn. Het riet droogt uit en één vlammetje is genoeg om je hele huis in brand te zetten. Maar wat minder bekend is: ook in de herfst en de winter bestaat dat gevaar. Vooral bij droge oostenwind. Iets om goed in de gaten te houden.

Stookseizoen

Droog weer en straffe oostenwind. Dat kan funest zijn voor het rieten dak op je huis. En vergis je niet: dit geldt niet alleen in de zomer wanneer het lange tijd niet regent. Ook in de herfst en de winter kan het gemakkelijk tot brand leiden. Ook al omdat dan het stookseizoen is begonnen.

De combinatie van droog weer, (matige) vorst en krachtige, koude oostenwind zorgt voor gortdroge daken. Ook bij die weersomstandigheden geldt dus eigenlijk maar één advies: gebruik je houtgestookte haard of kachel vooral niet. Ook al is dat nog zo gezellig.

Onderhoud aan de haard

Aan het einde van de zomer, voordat je je open haard of houtkachel weer gebruikt, is het sowieso verstandig de schoorsteen te laten vegen en de vonkenvanger schoon te laten maken. Zo’n vonkenvanger op of boven in de schoorsteen heb je nodig als je een rieten dak hebt en wilt dat eventuele schade door brand is verzekerd . Laat daarnaast regelmatig de schoorsteen inspecteren op scheurvorming (bij stenen schoorstenen) of roest (bij metalen schoorstenen).

Eén vonkje is genoeg

Manager brandbedrijf Erik Dokter van Univé Dichtbij kent de problematiek: ‘Een vonkenvanger voorkomt dat vonken vanuit het rookkanaal op het rieten dak terechtkomen. Bedenk dat een droog rieten dak ongeveer hetzelfde reageert als een handjevol droog gras. Eén vonkje erbij en voordat je het weet staat het in lichterlaaie. Dan is er maar één goede raad: bij deze weeromstandigheden gewoon niet stoken.’

Brandgevaar

Natuurlijk weet je dat een rieten kap extra risico’s met zich meebrengt. Als je buiten gaat (winter)barbecueën of een vuurkorf aansteekt, doe je dat echt niet vlak bij je eigen huis. En allicht ook niet te dicht bij het rietgedekte huis van de buren. Van nature let je waarschijnlijk ook al op de windrichting, dus waar de rook heen gaat.

Preventietips voor huizen met een rieten dak

Als je met voorzorgsmaatregelen brand weet te voorkomen, hoeft de brandweer geen brand te bestrijden. Dat is voor iedereen beter. Hier vind je daarom een paar praktische tips.

  • Gebruik je houtkachel vooral niet als het langere tijd droog is.
  • Let ook goed op wat er gebeurt in je omgeving. Want brandgevaarlijke activiteiten daar kunnen evengoed brand veroorzaken.
  • Laat minstens één keer per jaar de schoorsteen vegen en de vonkenvanger schoonmaken. En laat regelmatig - maar minimaal eens in de vijf jaar - het rookkanaal inspecteren.
  • Zorg dat je goede branddetectie- en blusmiddelen hebt, zowel binnen als buiten, voor als het toch misgaat. Want hoe eerder je de brand opmerkt, hoe beter het is.
  • Stook in je haard alleen droog, schoon en ongelakt hout en gebruik geen spiritus of andere vloeibare brandstoffen.
  • Gebruik de Zwitserse methode om het houtvuur aan te steken.
  • Laat het haardvuur niet smeulend achter, maar laat het echt uitbranden. Of doof het met zand of zout. En ga zorgvuldig om met de as.

Breekt er toch brand uit? Sluit dan de luchttoevoer en de schoorsteenklep af, breng jezelf en je huisgenoten in veiligheid en waarschuw direct de brandweer via 112.

Meer tips lezen? Bekijk dan onze uitgebreidere preventietips voor rietgedekte woningen.

Met dank aan Gerbrand Jonker en Hubert Weitenberg van de Brandweer in Veiligheidsregio IJsselland.

Deel dit bericht