Ga naar inhoud

12 april 2023Reizen

Reizen met je hond, welke vaccinaties heb je nodig?

Wil jij jouw trouwe viervoeter niet thuislaten als je met vakantie gaat? Ga je het liefst samen op reis? Dan vraagt dat wel enige voorbereiding. Naast dat honden niet op elke camping en in elk hotel welkom zijn, is het verstandig om goed te kijken welke vaccinaties je hond moet hebben. 

Vaccinaties als je reist met je hond 

Als je op reis gaat is het belangrijk dat je hond gechipt is. Je trouwe viervoeter moet namelijk geïdentificeerd kunnen worden. Als jouw hond voor 1 april 2013 is geboren, dan kan het zijn dat hij niet gechipt is.  Mocht je dat nog niet hebben gedaan, zorg dat dit dan gebeurt voor de vaccinaties. 

Verplichte inentingen 

Honden kunnen hondsdolheid (rabiës) krijgen. Dat is een dodelijke infectieziekte die wordt veroorzaakt door een virus. Omdat dit overgebracht kan worden op mensen via een beet, krab of lik is het verplicht dat je hond is ingeënt tegen rabiës. Let op: honden moeten ten minste 21 dagen voor ze op reis gaan zijn ingeënt.  

Aanvullende eisen als je reist met je hond 

Per land kan verschillen welke eisen worden gesteld aan reizen met je hond. Ga bij je dierenarts na welke eisen dat zijn. In landen als Ierland, Malta en Finland is bijvoorbeeld een wormenbehandeling verplicht.  

5 extra tips: reizen met je hond 

Naast vaccinaties en kijken of je hond welkom is, is het ook goed om hierbij stil te staan voor je gaat reizen met je hond: 

  1. Europees dierenpaspoort – dit is overal verplicht en koop je bij de dierenarts. Soms is een aanvullend gezondheidscertificaat ook nodig. 
  2. Aansprakelijkheidsverzekering – je bent verzekerd voor de schade die jouw hond veroorzaakt aan (de spullen van) iemand anders via je eigen aansprakelijkheidsverzekering. In sommige landen is deze verzekering verplicht.
  3. Hondenras – kijk voordat je op vakantie gaat naar of jouw hondenras welkom is in de landen waar je naar toe gaat én doorheen reist. Soms moet je zelfs met een stamboom aantonen dat je hond niet tot één van de verboden rassen hoort. 
  4. Vervoer – in sommige landen zijn eisen aan hoe een hond vervoerd mag worden. Er worden soms eisen gesteld aan hoe een hond vast moet zitten in de auto. Daarnaast is een riem of muilkorf in sommige landen verplicht. Kijk hier goed naar om boetes te voorkomen. 
  5. Overnachten – waarschijnlijk een open deur, maar zeker niet minder belangrijk. Vergeet niet te checken of je hond welkom is in het hotel of op een camping.

Deel dit bericht