Ga naar inhoud

27 februari 2018Vervoer

Pech onderweg in het buitenland? Niet het einde van je vakantie!

Reis je met de auto naar het buitenland, dan is het verstandig om voor vertrek een verzekering af te sluiten voor pechhulp. Maar wat moet je eigenlijk doen als je met pech langs een buitenlandse snelweg staat? Hoe zorgt de hulpdienst ervoor dat je zo snel mogelijk weer op weg bent? En wat kun je doen om autopech te voorkomen? Ronald Hamer, expert hulpverlener Auto Buitenland bij alarmcentrale VHD vertelt er meer over.

Ronald: “Of je nu met pech langs de snelweg staat, op een steile berghelling of middenin een warme, drukke stad: je wilt zo snel mogelijk geholpen worden. Als alarmcentrale doen we er alles aan om je snel en veilig weer op weg te helpen. Zodat je vakantie gewoon door kan gaan. Zodra je hebt gebeld met het alarmnummer schakelen we een hulpdienst in met een monteur. Mocht het niet lukken de auto ter plaatse te repareren, dan moet de auto worden weggesleept naar een garage. Afhankelijk van de noodzakelijke reparatie en hoeveel tijd dit kost, gaan we verder kijken wat nodig is om jullie vakantie zo gauw mogelijk door te laten gaan.”

“We kijken altijd zo goed mogelijk wat jij nodig hebt”  

Maar wat als het zondag is, of midden in de nacht? Ronald: “Als er geen garage open is, dan regelen we een hotel. Ook als je een tot twee dagen moet wachten tot je auto klaar is zorgen we dat je kunt overnachten. Sommige mensen kiezen het liefst zelf hun hotel. Maar als je het prettig vindt dat wij dat voor je regelen dan kan dat natuurlijk ook. In veel gevallen betalen wij het hotel direct en hoef je deze kosten dus niet voor te schieten.”

Als de auto niet binnen 48 uur gerepareerd kan worden regelt de alarmcentrale vervangend vervoer. “Reis je met z’n tweeën met een tentje achterin, dan heb je een andere auto nodig dan een gezin met vier kinderen en een caravan. Daarom kijken we altijd goed naar wat jij en je reisgenoten nodig hebben en regelen vervoer dat hierbij past. Univé biedt een ruime vergoeding voor een huurauto, waardoor we klanten echt goed kunnen helpen.”

Pech in Frankrijk? Dit moet je weten

Ronald: “Op de Franse snelwegen mag alleen de snelwegorganisatie een hulpdienst sturen. Krijg je pech langs de Franse tolweg dan moet je dus altijd 112 bellen of bij een oranje praatpaal de hulpdiensten inschakelen. Ben je weggesleept dan bel je met het Univé alarmnummer en helpen wij je snel verder.”

Cijfers over pech*

  • Het vaakst gemelde pechgeval is een motorstoring.
  • De meeste meldingen bij de alarmcentrale komen uit Duitsland (26%) en Frankrijk (21%). België volgt op de derde plek (11%).  
  • Het aantal pech- en schademeldingen van campers stijgt trouwens het hardst: van 2016 op 2017 steeg het aantal meldingen met 58%; van 2017 op 2018 steeg het aantal meldingen met 26%. Een logisch gevolg van het feit dat steeds meer mensen met de camper op vakantie gaan!

Voorkomen is altijd beter

Pech kun je niet altijd voorkomen, maar een vakantiecheck van je auto, caravan of aanhanger raadt Ronald altijd aan: “Mensen denken vaak dat hun caravan of aanhanger weinig onderhoud nodig heeft omdat je er niet zo vaak mee rijdt. Maar banden gaan maar zo’n zes tot zeven jaar mee. Ook als je er nog niet veel kilometers mee gereden hebt droogt het rubber uit. Stel je voor, een klapband met je caravan en de caravan slaat om… Zo’n gevaarlijke situatie met alle ellende van dien kun je dus wel voorkomen door deze voor vertrek te laten controleren.”

“Gestrand met pech? Zoek als dat mogelijk is een veilige locatie op. Sta je langs de weg? Breng dan altijd eerst jezelf en je medereizigers in veiligheid. Zet de gevarendriehoek neer en trek een veiligheidshesje aan. Ga achter de vangrail staan en wacht op hulp.”   

Pechhulp Buitenland verzekerd bij Univé

Met een autoverzekering van Univé kun je kiezen voor de aanvullende dekkingen Pechhulp Binnenland en Pechhulp Buitenland. Onze hulpdienst staat dan 24/7 voor je klaar om je zo snel mogelijk weer op weg te helpen. Meer informatie vind je op unive.nl/autoverzekering/pechhulp.

*Bron: https://www.vhd.nl, cijfers over zomer 2018

Deel dit bericht