Ga naar inhoud

9 juli 2021Gezondheid

Pas op voor de reuzenberenklauw

Brandnetels herkennen we allemaal wel. En we weten inmiddels ook dat we moeten oppassen voor eikenprocessierupsen en teken. Nog wat minder bekend is de reuzenberenklauw.

Helaas kan ook deze plant voor flink wat jeuk en blaren zorgen. Van juli tot ongeveer oktober staat deze plant, die veel voorkomt langs waterkanten en in bermen, weer in bloei. We geven je daarom een paar tips over hoe je deze plant herkent en wat je kunt doen als je er toch mee in aanraking komt.

Hoe herken je de reuzenberenklauw?

De reuzenberenklauw kan maar liefst 3 tot 5 meter hoog worden. De roodgevlekte stengels zijn 5 tot 10 centimeter dik. Ook de bladeren kunnen enorm zijn: tot wel anderhalve meter lang. De gewone berenklauw lijkt hierop, maar is kleiner en heeft geen rode vlekken op de stengel. Deze plant zorgt in de meeste gevallen ook niet of nauwelijks voor huidirritatie. Lees meer over hoe je deze plant kunt herkennen.

Wat kun je doen als je een reuzenberenklauw hebt aangeraakt?

  • Spoel je huid zo snel mogelijk af met koud water
  • Bedek je huid na het afspoelen en vermijd de eerste week zonlicht
  • Heb je kleine blaren, dan kun je ze behandelen als brandwonden: afspoelen en afdekken met verband of een pleister
  • Bij grotere, pijnlijke blaren  ga je naar de huisarts
  • Als je sap van de reuzenberenklauw in je ogen hebt gekregen, spoel deze dan uit met veel water en neem contact op met je huisarts
  • Als je sap van de reuzenberenklauw in je mond hebt gekregen, ga dan naar de spoedeisende hulp, dit kan erg gevaarlijk zijn

Meld de planten bij de gemeente

Als je op openbaar terrein een reuzenberenklauw tegenkomt, meld het dan bij de gemeente. Zij zullen de plant(en) dan weghalen. Zie je er één in je eigen tuin? Draag dan beschermende kleding als je deze weg gaat halen. Graaf de wortel uit en gooi de plant weg in een vuilniszak. Zo verklein je de kans dat de zaden zich verspreiden.

Deel dit bericht