Ga naar inhoud

13 november 2017Reizen

Op naar de winterzon!

Portugal, Spanje en Zuid-Frankrijk zijn populaire plekken waar Nederlanders graag met hun camper overwinteren. Het klimaat aan de kusten is mild en het is er in de regel een stuk zonniger dan bij ons. Waar moet u aan denken voordat u met uw camper naar het zuiden afreist? We zetten een aantal praktische tips voor u op een rijtje.

Elektriciteit

Veel camper-eigenaren schaffen zonnepanelen aan voor het opwekken van elektriciteit. Draagbare panelen hebben als voordeel dat je deze goed op de zon kunt richten. Maar omdat er in de winter toch regelmatig meerdere dagen zijn met weinig tot geen zon, is het aan te raden om ook een aggregaat mee te nemen. Een aggregaat is een draagbare verbrandingsmotor die 230V stroom kan leveren. Voordeel: betrouwbaar. Nadeel: ze maken nogal wat geluid. Daar zijn uw buren niet altijd blij mee. Dus zeker verstandig om mee te nemen, maar gebruik ‘m spaarzaam.

Verwarming

In winter kan het met name ’s avonds flink afkoelen. Goede verwarming is daarom geen overbodige luxe. Let op dat u de verwarming tijdig aanzet, soms duurt het wat langer voor de verwarming reageert. Verwijder regelmatig stof van de verwarming en bedek de radiatoren nooit! Kies voor stoken voor ‘wintergas’, dat bevat meer of zelfs 100% propaan.

Gezondheid en medicijnen

De gezondheidszorg in Frankrijk, Spanje en Portugal is over het algemeen goed. Op veel plekken waar veel Noord-Europese overwinteraars komen zijn praktijken waar ook Nederlandse en Belgische artsen zich hebben gevestigd. Kijk voor uw vertrek of u verzekerd bent voor de extra zorgkosten in het buitenland. Sluit indien nodig een reisverzekering af met dekking voor de extra zorgkosten in het buitenland. Vergeet ook niet uw Europese gezondheidskaart mee te nemen.

Slikt u medicijnen, overleg dan met uw huisarts of u voor langere tijd uw medicijnen mee kunt krijgen. De apotheek kan u een medische verklaring geven, mocht u vragen krijgen bij de douane.

Water

Water om te wassen en (meestal geschikt) om te koken is overal in ruime mate te vinden. Het is wel aan te raden om verschillende aansluitingen mee te nemen. En uiteraard een gieter of jerrycan, voor als het waterpunt niet met een slang bereikbaar is. Het kraanwater in Zuid-Europa is zeker niet overal geschikt om te drinken.

Vocht in ‘huis’

Vooral in de winter kan vocht een probleem vormen in uw camper. Wat kunt u doen om vocht en daarmee schimmelvorming te voorkomen?

  • Zorg ervoor dat de lucht goed kan circuleren. Dus bedek ventilatie en verwarmingsopeningen niet en houd bijvoorbeeld uw dakluik op een kiertje.
  • Verwarm de camper voldoende en maar lucht ook regelmatig. Dit gaat het beste als u dit ‘kort en krachtig’ doet. Bijvoorbeeld tien minuten even alles tegen elkaar open zetten en daarna weer de schone lucht verwarmen.
  • Als het dakluik niet open kan (blijven), gebruik dan eventueel een vochtvreter.
  • Bij grotere hoeveelheden condens, bijvoorbeeld door koken of douchen, zet u zo snel mogelijk een raam of deur open.

Meer praktische informatie?

Op de website van de Nederlandse Kampeerauto Club (NKC) staan veel praktische tips en technische informatie over bijvoorbeeld gas, onderhoud, maar ook veiligheid en verkeersregels. Op Facebook zijn volop groepen voor overwinteraars, camperbezitters die graag wild kamperen en groepen voor echte sleutelaars. De moeite waard om lid te worden als u graag ervaringen en tips uitwisselt.

Deel dit bericht