Ga naar inhoud

22 november 2017Wonen

Online veiligheid en cybercriminaliteit: weet waar het over gaat

Slim en praktisch: steeds meer apparaten in huis zijn aangesloten op het internet. Uw smartphone, tablet en computer. Maar ook televisies, de thermostaat en bijvoorbeeld lichtschakelaars zijn steeds vaker ‘online’ en kunt u met een app op uw smartphone bedienen. Dat kan een uitkomst zijn.

Maar het brengt ook risico’s met zich mee. Wist u dat inmiddels al twee keer zoveel mensen getroffen worden door cybercriminaliteit als door fietsendiefstal?

Cybercriminaliteit: weet waar het over gaat

Virussen, malware, phishing, hacken… Weet u eigenlijk wat deze termen betekenen? Een stoomcursus:

  • Hacking: cybercriminelen dringen binnen in uw computer om toegang te krijgen tot uw gegevens. Hiermee kunnen ze bijvoorbeeld proberen uw identiteit over te nemen, berichten uit uw naam te versturen, virussen vanaf uw computer te verspreiden of aankopen in webwinkels te doen met uw creditcard.
  • Phishing: met behulp van een valse e-mail, links of websites wordt u gevraagd gebruikersnamen en wachtwoorden in te voeren. Het kan ook voorkomen dat u zonder dat u het doorheeft toegang geeft tot uw eigen computer.
  • Botnet: een verzameling van geïnfecteerde apparaten die gebruikt worden voor een gezamenlijke aanval op een website of server, met als doel deze uit te schakelen. Zo’n aanval noemen we DDos, oftewel Distributed Denial-of-Service. Als eigenaar van het geïnfecteerde apparaat weet u meestal niet dat dit met uw apparaat gebeurt.
  • Malware: een verzamelwoord voor alle schadelijke software. Malware is vaak aanwezig op uw computer zonder dat u het doorheeft.
  • Spyware: software die uw computer en uw computergedrag bespioneert. Bijvoorbeeld welke websites uw bezoekt en wat u koopt. Maar het kan ook om gevoelige informatie gaan, zoals inloggegevens, die naar criminele partijen gestuurd wordt.
  • Trojan: dit begrip komt van het Trojaanse paard. U merkt niet dat u bent geïnfecteerd. Maar het gevolg is dat bijvoorbeeld uw bankgegevens worden gestolen en betalingen worden onderschept en naar een andere rekening worden geleid. Met andere woorden: een trojan steelt uw geld en uw merkt het pas als het te laat is.
  • Ransomware: dit noemen we ook wel ‘gijzelsoftware’. In tegenstelling tot de meeste malware is ransomware niet verborgen, maar juist heel zichtbaar. Uw computer wordt geblokkeerd en uw bestanden zijn versleuteld. Criminelen vragen u een bedrag te betalen (losgeld) om deze blokkade op te heffen. Dit moet u echter nooit doen, omdat u daarmee deze activiteiten ondersteunt.  

Zo voorkomt u zelf schade

Wat kunt u zelf doen om cybercriminaliteit te voorkomen? De belangrijkste tips:

  • Zorg voor een stevige beschermingsmuur van buitenaf, met een goede virusscanner op al uw apparaten, die automatisch ge-update wordt.
  • Zijn er updates beschikbaar van software op uw computer of telefoon? Installeer deze dan direct. Verouderde software bevat vaak zwakke plekken die graag door hackers gebruikt worden.
  • Kijk voor u klikt! Check altijd het e-mailadres van de afzender voordat u een bijlage opent of op een link klikt. Verwacht u dit bericht van de afzender? Kijk vooral uit met valse e-mails die door bekende bedrijven lijken te zijn gestuurd (bijvoorbeeld uw bank of creditcardmaatschappij). Meestal hebben deze mails een onprofessioneel e-mailadres. Bij twijfel, niet doen!
  • Gebruik sterke en unieke wachtwoorden, dus niet “welkom123” en niet hetzelfde wachtwoord voor meerdere websites, webwinkels enzovoort. Een password manager kan hierbij een handig hulpmiddel zijn (bijvoorbeeld F-Secure KEY). Want mocht u toch een keer in een phishing e-mail trappen, dan heeft de criminele partij niet meteen toegang tot meerdere websites.
  • Maak regelmatig een back-up van uw belangrijke bestanden.

Deel dit bericht