Ga naar inhoud

28 april 2014Wonen

Ongelukje in huis? Zo los je het op

Hup, daar veegt je kind zijn vettige handjes af aan de bank. En is dat nou stift op je kleding? Een ongelukje in huis is zo gebeurd en... gelukkig ook zo weer opgeruimd. Met deze huis-tuin-en-keukentips uit grootmoeders tijd verwijder je alle vervelende vlekken in een wip uit je bank, kleding en van de muren.

Viltstift op je bank, kleding of muur?

Het ene moment zit je kind zoet te tekenen en net als je even niet oplet, drentelt hij met stift en al de woonkamer rond. Resultaat? Strepen op de bank en een prachtig kunstwerk op de muur. Met een bus haarlak haal je stiftvlekken zó van gladde en stoffen oppervlakken. Even sprayen op de vlek en daarna met een vochtige doek afnemen. Melk kan ook helpen om stift uit kleding en stof te krijgen. Doe wat melk op een doekje en dep daarmee op de vlek.

Vetvlekken verwijderen van je bank

Vettige chipsvinger-vlekken op je bank? Water is geen optie om ze te verwijderen. Afwasmiddel wel. Dep het onverdund op de ‘verse’ vlek, laat het even intrekken en wrijf grondig met een vochtige doek. Een andere methode om vetvlekken te verwijderen van je bank, is om grijs toiletpapier op de vlek te leggen en er dan met een zo warm mogelijk strijkijzer overheen te gaan. Het vet trekt in het papier en je bank is weer vetvrij.

Sapvlekken op je tapijt

En gaat er eens een beker sap over het tapijt of bankstel? Giet er dan koolzuurhoudend bronwater overheen. Dep grondig met een schone doek en weg is de vlek. Bruiswater helpt trouwens tegen heel veel soorten vlekken op stoffen bekleding.

Hoe krijg je kauwgom uit je kleding?

Kauwgomvlekken zijn het lastigst om te verwijderen. Maar er is een oplossing: bevriezen. Stop het kledingstuk met de kauwgom in de vriezer voor minimaal 24 uur. Door de kou bevriest de kauwgom en schraap je het er zo af.

Zit er kauwgom op je bankstel? Hiervoor zijn speciale vriesspuitbussen te koop. Daarmee bevries je de vlek om de kauwgom er daarna gemakkelijk af te kunnen krabben. Lukt het je niet om de kauwgom eraf te krijgen? Schakel dan een professionele reiniger in.

Maar wat als het bij een ander gebeurt?

Wat is er vervelender dan dat je kind met een stift aan de haal gaat in je woonkamer? Als hij het bij een ander doet, natuurlijk. Je kind kan ook op de designbank van je zus ranja knoeien. Of per ongeluk een glas rode wijn omstoten over het nieuwe tapijt van je vriendin.

Ongelukjes kunnen altijd gebeuren en daarom is het slim om een goede aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Een aansprakelijkheidsverzekering biedt uitkomst als jij of je kind per ongeluk schade bij een ander veroorzaakt en je hiervoor aansprakelijk bent. Schade aan derden dus.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Ouders van nu.

Deel dit bericht