Ga naar inhoud

3 juli 2018Wonen

Ongedierte in huis herkennen en bestrijden

Een veldmuisje in de bijkeuken of een zomerse zwerm fruitvliegjes rond de fruitschaal vinden we meestal niet prettig, maar noemen we nog geen plaag. Als je insecten of ongedierte echter onvoldoende bestrijdt, dan kunnen deze plaagbeesten flinke schade aanrichten in en om het huis. Denk aan aangevreten behang, houten balken vol gaatjes, of doorgeknaagde elektriciteitskabels. Hoe herken je ongedierte en kun je schade voorkomen en beperken?

Knaagschade op nummer 1

Wist je dat een muis aan een gaatje van een halve centimeter genoeg heeft om binnen te komen? Ze knabbelen niet alleen graag in je voorraadkast, maar kunnen ook je huis zelf flink beschadigen. Zo knagen ze bijvoorbeeld aan elektrische bekabeling, wat voor gevaarlijke situaties kan zorgen. Of denk aan kampeerspullen zoals slaapzakken of aan wintersportmateriaal. Vaak kostbare dingen die voor langere tijd ongebruikt op zolder of in de kelder liggen. Muizen nestelen zich hierin en kunnen je spullen flink aanvreten.

Overlast? Kom in actie

Naast knaagdieren kunnen ook andere soorten ongedierte voor overlast en schade zorgen. Signaleer je houtwormen, zoals de boktor, aarzel dan niet om direct maatregelen te nemen en schakel bij voorkeur een professionele bestrijder in. Dit is ook aan te raden als je last hebt van kakkerlakken, ratten of als je een wespennest veilig wilt verwijderen. Zilvervisjes of papiervisjes tref je vaak in warme, vochtige ruimtes. Deze beestjes zijn best lastig van elkaar te onderscheiden, maar papiervisjes richten veel meer schade aan. Denk aan aangevreten behang. Ook schimmel kan hardnekkig zijn. Probeer dit dus zo snel mogelijk aan te pakken.  

Een plaag voorkomen of bestrijden: wat kun je zelf doen? 

Probeer allereerst beestjes zoveel mogelijk buiten de deur te houden. Een aantal tips:

  • Maak naden en kieren dicht en houd je huis zoveel mogelijk schoon en opgeruimd. Zo komen beestjes lastiger binnen en hebben ze geen plek om zich te verstoppen.
  • Zorg dat er geen etensresten op de grond liggen. Sluit je voorraadkasten af en berg voedsel op goed afsluitbare dozen.
  • Ventileren, ventileren en nog meer ventileren: de meeste beestjes houden van vochtige, warme plekken, zoals die bekende zilvervisjes en papiervisjes. Maak het voor hen zo onaantrekkelijk mogelijk.
  • Gebruik je bepaalde spullen maar eenmaal per jaar, denk aan skikleding, bewaar ze dan in goed afsluitbare plastic boxen.

Op de website van milieucentraal vind je tips hoe je ongedierte op een milieuvriendelijke en veilige manier kunt bestrijden. Kies je toch voor bestrijdingsmiddelen? Gebruik deze dan op de goede manier. Anders kunnen ze gevaarlijk zijn voor je huisgenoten of huisdieren, maar ook voor andere dieren en onze omgeving.

Is schade door ongedierte eigenlijk verzekerd?

Voorkomen én bestrijden van ongedierte is erg belangrijk. Zeker omdat schade door dieren - en dus ook door ook bedwantsen of andere insecten - ongedierte, schimmels, bacteriën, zwamvorming of plantengroei niet door je inboedelverzekering wordt vergoed. Zorg dus dat je schade vóór bent.

Deel dit bericht