Ga naar inhoud

13 juli 2019Vervoer

Nieuwe auto: leasen of kopen?

Oké, je hebt de keuze gemaakt: het wordt een nieuwe auto. Leasen of kopen, dat is het volgende dilemma. Wat zijn daarbij de voor- en nadelen voor jouw situatie? Wij proberen je met dit artikel alle feiten te bieden die je nodig hebt om te kiezen.

Leasen betekent elke maand duidelijkheid

Een groot voordeel van leasen is natuurlijk dat je geen groot bedrag in één keer hoeft neer te leggen voor je nieuwe auto. Leasen betekent immers elke maand een bedrag betalen aan de leasemaatschappij. Daar zit ook een deel rente in, dus in totaal kost het je meer dan ineens kopen.

Als je voor private lease kiest, betaal je een all-inclusive bedrag, dus inclusief autoverzekering en onderhoud. Alleen de brandstof betaal je zelf. Een belangrijke reden voor veel mensen om te kiezen voor autolease is dat je zo heel goed je maandelijkse kosten kunt overzien.

Private lease: ideaal voor jongere autorijders

Ben je jonger dan 25 jaar? Dan is private lease een slimme optie voor je, want hierbij heb je niet te maken met een hogere verzekeringspremie vanwege je risicoleeftijd (hoe jonger, hoe vaker betrokken bij een ongeluk). Dat is wel het geval wanneer je zelf een nieuwe auto koopt en wilt verzekeren.

Maar leasen betekent ook een BKR-registratie

Kies je voor een nieuwe auto leasen, dan wordt in totaal 65% van de leasetermijn geregistreerd bij Stichting BKR. Wil je dus in de periode dat je leaset een woning kopen, dan telt dit mee voor de hoogte van je maximale hypotheekbedrag. Je kunt dan minder lenen.

Bovendien is de auto tijdens het leasecontract nooit écht van jou. Hij blijft eigendom van de leasemaatschappij en jij betaalt voor het gebruik ervan. Dat is voor sommige mensen een goede reden om toch liever voor koop te kiezen in plaats van lease.

Wat is goedkoper: leasen of kopen?

Heb je genoeg geld beschikbaar om direct je nieuwe auto te kunnen kopen? Dan levert je dat alle vrijheid op, want je zit dan niet vast aan een leasecontract. De auto is helemaal van jou. Dat scheelt je ook nog eens heel wat geld. Bij lease betaal je namelijk de helft van de nieuwwaarde tijdens de looptijd, zonder dat de auto van jou wordt. Die ‘huur’ steek je nu in je eigen zak. Kopen is dus meestal goedkoper dan leasen. Tenzij je onverhoopt toch groot onderhoud hebt aan je nieuwe auto.

Leasen is goedkoper dan geld lenen

Twijfel je erover om een geldbedrag te lenen om een nieuwe auto te kunnen kopen? Dan is leasen toch goedkoper. De rente die je betaalt voor je lening is namelijk hoger dan de marge die je betaalt aan de leasemaatschappij. In dat geval is private lease dus voordeliger dan een nieuwe auto kopen op afbetaling.

Keuzes, keuzes…

Je ziet het: er valt heel wat te kiezen en het hangt allemaal af van je eigen situatie. Lees meer in onze artikelen auto kopen: nieuw of tweedehands? en tweedehands auto: kopen of leasen?

Deel dit bericht