Ga naar inhoud

13 augustus 2018Gezondheid

Mediteren met een app, maar welke?

Mediteren zweverig? Nee hoor, steeds meer mensen doen het juist om het hoofd helder te houden in deze drukke tijden. Je hoeft er ook niet direct voor naar een dure cursus. Tegenwoordig kun je namelijk gewoon mediteren met een app. Maar welke heb je nodig?

Meditatie-apps worden steeds populairder. Je ziet er dan ook steeds meer in de app-stores verschijnen. Lastig kiezen dus. Wij hebben daarom de twee meest gebruikte en best gewaardeerde apps voor je uitgezocht.

1. Headspace

Headspace is een goede meditatie-app voor beginners dankzij de toegankelijke beginnerslessen. Die kosten je nog geen tien minuten per dag en veel gebruikers merken dan al positieve effecten.

Daarna kun je uit allerlei pakketten kiezen. Zo’n pakket heeft een thema en bestaat uit meerdere sessies. Zo zijn er meditaties gericht op het verminderen van stress en angst. Andere pakketten zijn weer specifiek voor sporters, studenten of mensen met een hoge werkdruk.

Naast de pakketten zijn er ook nog losse sessies. Bijvoorbeeld voor tijdens je dagelijkse treinritten of voordat je gaat slapen. Zo leer je in allerlei dagelijkse situaties meditatietechnieken toepassen.

Platform:iOS en Android
Prijs: Je kunt Headspace eerst gratis uitproberen om te kijken of het wat voor je is. Daarna betaal je € 9,99 per maand. Kies je voor een langer abonnement, dan wordt de prijs lager.

2. Calm

Heb je al wat ervaring met mediteren? Dan is Calm misschien een betere app voor je. Deze meditatie-app gaat namelijk dieper in op de technieken die je leert. Denk daarbij aan ademhalingsoefeningen en visualisatietechnieken.

Bovendien kun je kiezen of je een bepaalde sessie met of zonder begeleiding wilt. Die begeleiding bestaat uit een rustgevende stem, die je door de sessie heen leidt. Heel fijn in het begin, maar voor ervaren mediteerders leidt dat vaak teveel af.

Wat verder opvalt, is dat Calm er visueel prachtig uitziet. De getekende stijl van Headspace is ook fraai, maar de natuurrijke foto’s van Calm zullen veel mensen aanspreken. Uiteindelijk is dat natuurlijk een kwestie van smaak.

Platform:iOS en Android
Prijs: Ook Calm mag je eerst gratis uitproberen. Daarna betaal je $ 12,99 per maand (ongeveer € 10 euro) of minder als je voor een langer abonnement gaat.

Tips voor het mediteren met een app

Mediteren met een app kan heel goed werken. Je leert om rustige momenten voor jezelf te creëren en met lastige situaties om te gaan.

Het is dan wel belangrijk dat je het op de juiste manier doet. We geven je daarom graag nog een paar laatste tips mee:

  1. Probeer verschillende meditatie-apps
    Zo weet je welke app het beste bij jou past. Ook de stem die je begeleidt is belangrijk. Voor sommige mensen is de rustige, Engelse stem van Headspace’s Andy Puddicombe ideaal. Anderen luisteren weer liever naar de wat zangerige Tamara Levitt van Calm.
  2. Mediteer op een vast moment
    Rust, reinheid en regelmaat. Om het meeste uit je meditatie-app te halen is het goed om op een vast moment te mediteren. Veel mensen mediteren ’s ochtends makkelijker dan na een lange werkdag.
  3. Zet je telefoon op vliegtuigmodus
    Hartstikke handig, zo’n app, maar op je telefoon komen er natuurlijk constant berichtjes en e-mails binnen. Zet je telefoon tijdens het mediteren daarom op de vliegtuigstand. Dan weet je zeker dat je niet gestoord wordt.

Deel dit bericht