Ga naar inhoud

13 november 2017Wonen

Maak uw huis aantrekkelijk voor de verkoop

De kogel is door de kerk: u gaat verhuizen. Alleen moet eerst uw huidige woning nog verkocht worden. Hoe maakt u een potentiële koper enthousiast? Interieurstyliste Natascha Betjes weet het en deelt haar geheimen met u.

'Als je je huis wilt verkopen, moet je afscheid nemen van de stijl die jouw huis tot jouw vertrouwde plekje maakt. Want de koper moet de kans krijgen zichzelf in de woning te zien wonen. Dat lukt beter als je huis een neutrale uitstraling heeft. Aan het woord is Natascha Betjes die in Assendelft haar interieurstudio Just my Style runt en al heel wat mensen heeft geholpen om hun woning verkoopklaar te maken.

Woning snel verkocht

'Je huis verkopen is hard werken', zegt Betjes. 'Grondig opruimen en schoonmaken en kapotte zaken repareren, is nog maar het begin. Wil je echt je verkoopkansen verhogen, accepteer dan dat de woning niet meer van jou is en dat jouw signatuur eruit moet. Dat betekent restylen.' Restylen kost misschien geld, maar vaak verdient u uw investeringen terug. Want een aantrekkelijke woning verkoopt u tegen een betere prijs. Ook wordt de verkooptijd korter en dat scheelt in de hypotheeklasten. Bovendien bent u bij een snelle verkoop van verdere bezichtigingen af. U hoeft niet steeds wéér alles op te ruimen en schoon te maken.

Woning aantrekkelijk maken

Hoe zorgt u ervoor dat uw woning er bij een bezichtiging aantrekkelijk uitziet?

 • Opruimen. Rondslingerende schoenen, een uitpuilende wasmand, speelgoed, onopgemaakte bedden. Allemaal niet uitnodigend. Ruim alles op, ook zaken als uw badjas en uw sloffen. Let op: inbouwkasten mogen geopend worden. Zorg ervoor dat ze er dan netjes uitzien en dat er geen zeer persoonlijke spullen te zien zijn.
 • Schoonmaken. Schimmel in de badkamer, spinnenwebben in de hoek, een wc met een luchtje. Een totale afknapper. Uw huis moet spic en span zijn.
 • Repareren. Een lekkende kraan, loszittende plinten en een kapotte wc-bril schrikken de koper af. Repareer alles en werk die losse eindjes weg. Wilt u iets als een kapotte oven liever niet vervangen? Vraag dan verschillende offertes op. De koper kan dan zien hoeveel hij kwijt is bij aanschaf van een nieuw apparaat. Dat bedrag kunt u van de vraagprijs aftrekken.
 • Opfrissen: Een schilderbeurt kost geld, maar het effect is groot omdat alles er fris en netjes uitziet.

Huis met een neutrale uitstraling

 • Schilder de kamers in neutrale, lichte kleuren. Een koper kan daar beter ‘doorheen kijken’ en zich voorstellen dat hij de bewoner is.
 • Verwijder persoonlijke zaken. Van het Ajax dekbed tot het Boeddhabeeld en van de kinderfoto’s tot het Afrikaanse masker of de stikkers op de koelkast. Ze horen bij úw woning, niet bij die van de koper.

Kamers groter laten lijken

 • Eenzelfde lichte kleur in het hele huis geeft een ruimer effect dan in iedere kamer een andere opvallende kleur op de muur.
 • Vloerkleden maken de ruimte kleiner. Haal ze weg voor de bezichtiging.
 • Zorg dat bezoekers in alle kamers zó naar het raam kunnen lopen en vrij naar buiten kunnen kijken. Laat de gordijnen open, ook als de bezichtiging ’s avonds is.
 • Zet een kast in het midden tegen de wand, in ieder geval minimaal 20 centimeter uit de hoek.
 • Snuisterijen maken de kamer drukker en kleiner. Verwijder ze of zet ze bij elkaar op een tafeltje.

Foto’s op Funda

Heel veel potentiële kopers beginnen hun zoektocht op Funda. Daar weten ze binnen 4 tot 6 seconden: ‘O nee, vreselijk!’ of ‘Wauw fantastisch!’ Is de interesse gewekt? Dan bekijken de kopers de foto’s gemiddeld nog 10 keer vóór de bezichtiging. Dat bewijst hoe belangrijk de foto’s zijn om iemand warm te krijgen voor uw woning. Kies daarom altijd voor een professionele fotograaf, eventueel via uw makelaar. Betjes: 'Houd zelf de regie, want de indruk moet wel kloppen. Als er veel groothoek wordt gebruikt, lijken kamers misschien groot, maar dan valt de ruimte bij bezichtiging erg tegen. Realisme werkt beter. Laat je huis zien zoals het is.'

Inboedelverzekering bij verhuizing

Als de woning verkocht is, gaat u verhuizen. Check dan of uw inboedelverzekering nog de dekking biedt die u wenst en of u niet over- of onderverzekerd bent. En kijk in de polisvoorwaarden of uw inboedel ook tijdens de verhuizing verzekerd is.

Deel dit bericht