Ga naar inhoud

24 mei 2023Wonen

Maak je eigen buitendouche in zeven stappen

Vrouw staat onder een buitendouche haar haren te wassen

De zomers worden steeds heter. Bescherm jezelf goed tegen de warmte en zorg voor voldoende verkoeling als je buiten bent. Een buitendouche in je tuin helpt je om even lekker af te koelen. Je kunt buitendouches kant en klaar kopen of je maakt je eigen buitendouche in de volgende zeven stappen.

Stap 1: Locatie

Voordat we van start gaan, informeer eerst bij je gemeente, niet overal is het aansluiten van een buitendouche namelijk toegestaan. Mag het? Dan is de eerste stap het kiezen van de juiste locatie. Kies een plek in je tuin of op je terras waar je privacy hebt en relatief eenvoudig toegang hebt tot water, vlak bij het buitenkraantje bijvoorbeeld.

Stap 2: Ondergrond en afvoer

Denk na over een ondergrond waar je niet op uitglijdt – steen of hout – en over het afvoeren van het water. Het is slim om de douche op een licht aflopende ondergrond te plaatsen, zodat het water gemakkelijk weg kan stromen. Ga je voor tegels, zorg dan voor een afvoerputje. En let op: water dat zeepresten bevat valt onder ‘grijs water’ en moet dan afgevoerd worden via een aansluiting op het riool.

Stap 3: Kies je douche

Ga je voor warm of koud water? Dit is het moment om dat te beslissen. Er zijn verschillende opties in buitendouches, maar het is belangrijk om te weten of er ook een warmwateraansluiting en mengkraan op moet zitten. Daarnaast maak je de keuze tussen vrijstaand of met bevestiging aan een achterwand, en met of zonder handdouche.

Stap 4: Achterwand

Nu je de locatie hebt gekozen en een douche hebt uitgezocht, is het tijd om het materiaal voor de achterwand te kiezen. Je hebt verschillende kant en klare opties van kunststof of metaal, of pak het creatief aan. Maak bijvoorbeeld gebruik van een boom, surfboard of steigerhout als achterwand. Bevestig het frame stevig in de grond zodat deze het gewicht van de douche kan dragen als je deze aan de wand wilt bevestigen.

Stap 5: Installeer de wateraansluiting

Bij een buitendouche met alleen koud water hoef je alleen een koudwaterleiding te trekken of je douchekop aan te sluiten op een tuinslang. Wil je liever een buitendouche met warm water, dan moet er een warmwaterleiding naar je douche getrokken worden. De duurzamere keuze is gebruik maken van een verwarmingssysteem op zonne-energie. En douchen met regenwater kan, maar het moet dan eerst wel worden gefilterd. Anders is er een kans dat je er ziek van wordt.

Stap 6: Monteer de douche

Nu het water is aangesloten, is het tijd om de douche te monteren. Hoe je dit moet doen is afhankelijk van de door jou gekozen douche. Als het goed is heb je hier bij de aanschaf instructies over gekregen.

Stap 7: Test de buitendouche

Nu je buitendouche klaar is, is het tijd om hem te testen. Zet de waterbron aan en controleer of er geen lekkages zijn. Test de temperatuur en de waterdruk. Als de waterdruk te hoog is, kun je een reduceerventiel gebruiken om de druk te verminderen.

Ben je al enthousiast geworden over het aanleggen van een douche in je tuin? Dan hierbij nog wat inspiratie voor de aanleg van jouw droom buitendouche.

Deel dit bericht

 • 17 juni 2024Wonen

  Het gevaar van openbare wifinetwerken

  Als je in een grand café koffie zit te drinken, als je incheckt in je hotelkamer, in de trein… op allerlei plekken zijn er openbare wifinetwerken die je kunt gebruiken. Handig, want dat scheelt je mobiele data uit je bundel! Maar realiseer je wel dat deze openbare netwerken onveilig zijn.

 • 26 april 2024Wonen

  Let je op de gevaren van een aflossingsvrije hypotheek?

  Door wettelijke ontwikkelingen kan het zijn dat je je aflossingsvrije hypotheek verplicht moet aflossen. Dat zou leiden tot hogere maandlasten. Daar vertellen we je graag meer over.

 • Blije vrouw met hond

  8 april 2024Wonen

  Samen maken we het verschil voor onze huisdieren

  Wij spraken met dierenarts-onderzoeker, Hille Fieten, van het Expertisecentrum Genetica Diergeneeskunde aan de Universiteit Utrecht, over erfelijke ziekten. In deze blog deelt Hille belangrijke inzichten en ontwikkelingen die van invloed zijn op de gezondheid en het welzijn van onze geliefde huisdieren.