24 mei 2023Wonen
Maak je eigen buitendouche in zeven stappen

De zomers worden steeds heter, ook in Nederland. Bescherm jezelf goed tegen de warmte en zorg voor voldoende verkoeling als je buiten bent. Een buitendouche in je tuin helpt je om even lekker af te koelen. Je kunt buitendouches kant en klaar kopen, in het gras prikken, aansluiten op de tuinslang en douchen maar. Of je maakt je eigen buitendouche in de volgende zeven stappen. Laten we beginnen!
Stap 1: Locatie
Voordat we van start gaan, informeer eerst bij je gemeente, niet overal is het aansluiten van een buitendouche namelijk toegestaan. Mag het? Dan is de eerste stap het kiezen van de juiste locatie. Kies een plek in je tuin of op je terras waar je privacy hebt en relatief eenvoudig toegang hebt tot water, vlak bij het buitenkraantje bijvoorbeeld.
Stap 2: Ondergrond en afvoer
Denk na over een ondergrond waar je niet op uitglijdt – steen of hout – en over het afvoeren van het water. Het is slim om de douche op een licht aflopende ondergrond te plaatsen, zodat het water gemakkelijk weg kan stromen. Ga je voor tegels, zorg dan voor een afvoerputje. En let op: water dat zeepresten bevat valt onder ‘grijs water’ en moet dan afgevoerd worden via een aansluiting op het riool.
Stap 3: Kies je douche
Ga je voor warm of koud water? Dit is het moment om dat te beslissen. Er zijn verschillende opties in buitendouches, maar het is belangrijk om te weten of er ook een warmwateraansluiting en mengkraan op moet zitten. Daarnaast maak je de keuze tussen vrijstaand of met bevestiging aan een achterwand, en met of zonder handdouche.
Stap 4: Achterwand
Nu je de locatie hebt gekozen en een douche hebt uitgezocht, is het tijd om het materiaal voor de achterwand te kiezen. Je hebt verschillende kant en klare opties van kunststof of metaal, of pak het creatief aan. Maak bijvoorbeeld gebruik van een boom, surfboard of steigerhout als achterwand. Bevestig het frame stevig in de grond zodat deze het gewicht van de douche kan dragen als je deze aan de wand wilt bevestigen.
Stap 5: Installeer de wateraansluiting
Bij een buitendouche met alleen koud water hoef je alleen een koudwaterleiding te trekken of je douchekop aan te sluiten op een tuinslang. Wil je liever een buitendouche met warm water, dan moet er een warmwaterleiding naar je douche getrokken worden. De duurzamere keuze is gebruik maken van een verwarmingssysteem op zonne-energie. En douchen met regenwater kan, maar het moet dan eerst wel worden gefilterd. Anders is er een kans dat je er ziek van wordt.
Stap 6: Monteer de douche
Nu het water is aangesloten, is het tijd om de douche te monteren. Hoe je dit moet doen is afhankelijk van de door jou gekozen douche. Als het goed is heb je hier bij de aanschaf instructies over gekregen.
Stap 7: Test de buitendouche
Nu je buitendouche klaar is, is het tijd om hem te testen. Zet de waterbron aan en controleer of er geen lekkages zijn. Test de temperatuur en de waterdruk. Als de waterdruk te hoog is, kun je een reduceerventiel gebruiken om de druk te verminderen.
Ben je al enthousiast geworden over het aanleggen van een douche in je tuin? Dan hierbij nog wat inspiratie voor de aanleg van jouw droom buitendouche.
Deel dit bericht
24 mei 2023
Maak je eigen buitendouche in zeven stappen
De zomers worden steeds heter, ook in Nederland. Bescherm jezelf goed tegen de warmte en zorg voor voldoende verkoeling als je buiten bent. Een buitendouche in je tuin helpt je om even lekker af te koelen. Je kunt buitendouches kant en klaar kopen, in het gras prikken, aansluiten op de tuinslang en douchen maar. Of je maakt je eigen buitendouche in de volgende zeven stappen. Laten we beginnen!
2 mei 2023
Jongeren blijven langer thuis wonen
Jongeren in Nederland – heel Europa zelfs – gaan steeds later op zichzelf wonen. In Nederland ligt dit gemiddelde op 24 jaar, aldus Eurostat, Europees bureau voor statistiek. Ouders en verzorgers hebben de deuren dus steeds langer geopend. Hoe komt dat? En wat betekent het voor de bewoners van het ouderlijk huis?
12 april 2023
Hoe leer je je puppy bijten af?
Nog maar een paar weken oud, zo klein dat die nog bij je op schoot kan en enorm speels is. Het lijkt allemaal leuk, zo’n klein, schattig hondje. Hoe leuk het ook is, het is ook keihard werken. Je hond moet onder andere nog zindelijk worden, de basisvaardigheden leren en afleren om te bijten. In dit blog lees je 3 tips hoe je je puppy afleert om te bijten.