9 juli 2017Reizen
Leer uw kind veilig buitenspelen
Buitenspelen is leuk, gezond en belangrijk voor de ontwikkeling en gezondheid van kinderen.
Natuurlijk wilt u dat stimuleren en moedigt u uw kind aan naar buiten te gaan. En als u hem helpt om veilig te spelen, zwaait u uw kind met een gerust gevoel uit. Kinderen van 4 tot en met 17 jaar moeten volgens de Nederlandse Norm Gezond Bewegen (NNGB) elke dag minstens een uur lopen, fietsen of ingespannen spelen. Tachtig procent van de kinderen voldoet niet aan deze norm.
Buitenspeeldag op 14 juni 2017
Om kinderen massaal te laten ervaren hoe leuk het is om de wereld buiten te ontdekken organiseren Jantje Beton en Nickelodeon de jaarlijkse Buitenspeeldag. Dit jaar vindt de Buitenspeeldag plaats op 14 juni en kunnen kinderen overal in Nederland genieten van activiteiten en spelletjes.
Zelfstandig buiten spelen
Hoe belangrijk en leuk buitenspelen ook is, u wilt wél dat uw kind veilig is. Hoe leert hij zelfstandig buiten te spelen?
• Als uw kind nog erg jong is, gaat u met hem mee. U helpt hem speeltoestellen te verkennen en te gebruiken.
• Naarmate hij vaardiger is, kan hij vaker zelfstandig spelen, maar blijft u wel toezicht houden.
• Raakt uw kind meer vertrouwd met de speelplek en speelt hij daar met andere kinderen? Loop dan af en toe 5 minuten weg. Gaat dat goed, dan rekt u de tijd op naar 10 minuten of een kwartier.
• Blijf ten slotte langer weg en neem af en toe een kijkje om te zien hoe het met hem gaat.
Volg uw gevoel
Hoe lang het duurt voor uw kind helemaal zelfstandig naar buiten kan, hangt sterk af van uw woonomgeving. In een grote stad of een straat met veel verkeer kost zelfstandig leren buitenspelen meer tijd. Ook is het ene kind voorzichtiger dan het andere en heeft de ene ouder meer vertrouwen dan de andere. Volg gerust uw gevoel.
Afspraken maken
Speelt uw kind zonder uw toezicht, dan is het belangrijk om duidelijke afspraken met hem te maken. Geef zo concreet mogelijk aan waar uw kind wel en niet mag komen. Spreek ook af dat hij het altijd aan u meldt als hij met een vriendje meegaat of als een vreemde hem aanspreekt. U kunt uw kind een mobieltje geven waarmee hij naar huis kan bellen, maar vertrouw daar niet te veel op. De telefoon wordt vergeten, niet opgeladen of zit in de jaszak terwijl uw kind zijn jas niet aan heeft.
Als uw kind schade veroorzaakt
Met de fiets de auto van de buurman schampen, een vriendje per ongeluk de bril van het hoofd slaan of een bal door een ruit schieten. Uw kind kan al spelend zomaar schade veroorzaken bij een ander. Met een aansprakelijkheidsverzekering hoeft u zich over de kosten geen zorgen te maken.
Deel dit bericht